Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Публична лекция на доц. Красимир Добрев по повод 140 години от рождението на Сирак Скитник ще се състои в Сливен

18 октомври 2023 10:51, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 304
Сирак Скитник

Публична лекция "Да попитаме отново Сирака" на доц. Красимир Добрев по повод 140 години от рождението на Сирак Скитник ще се състои в Сливен, съобщиха домакините на събитието от библиотека "Зора". Лекцията ще бъде преддставена на 19 октомври в културната институция.

 

Красимир Добрев е роден в Сливен през 1962 г. Завършва живопис, доцент е по цветен етюд и сценография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Неговото творчеството граничи със сюрреализма, а проектите му са в най-различни области - рисунка, графика, скулптура, илюстрация, хепънинг, пърформанс, видеоарт, манипулация.

 

Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов) е роден на 22 октомври 1883 г. в Сливен. Завършва Художествена семинария през 1903 г. Учителства 1905-1906 г. в Сливен преди Балканската война и в Асеновград след нея. Изучава театрална и декоративна живопис в Петербург. Първите му стихотворения са отпечатани в сп. „Бисери” и в сп. „Художник” с псевдонима Сирак Скитник. Успява между двете световни войни, с дейността си като отзивчив, вещ художествен и театрален критик и публицист, да възпита естетическия вкус на широката публика и да остави своя диря във фонда на българското изкуство. От 1935 г. до края на живота си през 1943 г. е ръководител на Радио - София, където не само разширява неговите възможности по отношение на предаванията, а възражда любовта и интереса към оригиналното народно творчество чрез подходящи програми и откриването на талантливи изпълнители.

 

На 22 октомври в пресклуба на БТА в Сливен ще бъде представен новият брой на списание "ЛИК", посветен на 140-годишнината от рождението на Сирак Скитник.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: библиотека "Зора"