Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Будителката Аргира Жечкова

01 ноември 2023 15:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 468
Аргира Жечкова

(по документи, съхранявани в Държавен архив – Сливен)

 

За живота и делата на будителите, за многопластовите личности от миналото може много да се говори и пише. За тях разбираме от предадените устно и после записани песни, разкази, записки, както и от официалните документи на институциите. За жалост, много често съзнателно или не, архивата на тези хора се унищожава и за поколенията възможността да научат истината става с неумолима изследователска дейност.

Сливен като град на будители и войводи трябва да се гордее с многото интелигентни личности, милеещи за родната реч, родното място, родния дух и свобода. Една от тези личности, запаметени в историята на Сливен е учителката и благодетелка Аргира Жечкова. От очерк на Деян Парпулов озаглавен „Баба Аргира Жечкова” разбираме, че тя е една от първите високопросветни българки. Произхожда от виден сливенски род – родственица на Хаджи Михаил, Михаил Колони, Добри Чинтулов. Природно интелигентна и ученолюбива – завършва училище с най-високия успех, след което постъпва като частна ученичка при Добри Чинтулов. Нейният път като учителка започва през 60-те години на ХІХ век, когато през 1865 г. е назначена за редовна учителка в Сливенското девическо училище и преподава първоначално на 30 деца. Благодарение на устрема, който има – започва работа и с майките и неграмотните момичета – изнася беседи за ползата от образованието, запознава ги с разнообразни въпроси, свързани с живота, с домашния бит, с ежедневието на българската жена и по този начин се бори със стереотипа „на жената учение не и трябва”.

1870 година , Аргира Жечкова заедно с други будни жени, полага основите на сливенско благотворително дружество. По нейни данни дружеството „Майчина длъжност“ съществува от 7 ян. (стар стил) 1870 г. като първа председателка е Кортеза В. Попович, касиерка – Щилияна З. Вичова, а тя изпълнява длъжността деловодителка . За съставяне на дружеството и за уреждане на устава му са съдействали Михаил Икономов и Добри Чинтулов . „Майчина длъжност“ изиграва културна и просветна роля в развитието на Сливен, а за да съществува разчита на приходи от организирани мероприятия – вечеринки, благотворителни продажби и други. В далечната 1874 г. Аргира Жечкова заминава за Букурещ, Румъния на гости на Михаил Колони и успява да събере дарения за разширяване на сливенските училища.

Свидетелство, подписано от сливенски градски кмет, издадено авг. 1885 г. с данни, че Аргира Димитрова е била учителка от 1865 до 1883 година в Сливенското народно четвъртокласно девическо училище, с най-добро поведение и се е отличавала с успехи в дългата си 18-годишна учителска практика . От сведения на директора на Средно девическо училище "Царица Елеонора" – Сливен от 1931 г. за учителките преподавателки научаваме, че е преподавала български език, Закон Божи, аритметика и ръкоделие .

Дълбоката признателност на сливенци към Аргира Жечкова, нейната всеотдайност, ангажираност, любов и скромност си личат в желанието да се отбележи подобаващо и тържествено 90 години от рождението й и 70 години учителска и обществена дейност. Организацията е поверена на Комитет по честване на Аргира Жечкова, а събитието е предвидено да е в читалище „Зора“ . Трогната от отношението на съгражданите си, Аргира Жечкова публикува във в. „Изгрев“ благодарствено писмо: „… Аз само продължих делото на моите учители – Доброплодни и Чинтулов и се помъчих да тласна родната просвета и образованието на българката към една възвишена цел. Нужно беше по-високо съзнание по отношение необходимостта от образование, както за децата, така и за възрастните. Нужно беше жената и мъжа еднакво високо да издигнат факела на просветата, за да бъдат градители на едно по-високо гражданско и национално възпитание. Ако съм дала нещо за родното училище, това е било защото съм чувствувала в себе си един дълг, едно желание на принос към народа ни. Аз не бих оправдала моята благосклонност към голямата чест, що ми се направи, ако всичко това нямаше своите по-дълбоки причини, отнасящи се до бъдещето на племето ни, за което аз бях длъжна да дам и последната вече жертва. Благодаря…“ .

На преклонна възраст в утрото на 3 ноем. 1941 г. Аргира Жечкова завършва земния си път. В летописна книга на Девическото практическо училище – Сливен за учебната 1941/1942 година е запаметено тъжното за обществеността събитие: „… почина първата учителка на гр. Сливен – г-жа Аргира Жечкова, при погребението, на която цялото у-ще взе участие…“ . Обичаната учителка и благодетелка си отива, за да остане в сърцата, спомените, мислите и изследванията на познати и непознати „… Десетки некролози на всички културно-просветни институти бяха издадени, а общинския дом спусна черен флаг. Женското д-ство „Майчина длъжност“ бе на траурен пост пред ковчега на покойната, която бе вдигната и носена до храма св. Богородица на ръце от три групи: бившия кмет г. Илия Гудев и сегашния г. Г. Арнаудов, председателката на ж. д-ство г-жа Ст. Русчева и една членка и двама стари – учител и учителка. Опелото в храма бе извършено от Н. В. Пр. Митрополит Евлоги, протосингела и множество свещеници при участието на катедралния хор. Държаха слова: Митрополита – за религиозния образ на покойницата, г-жа Ст. Русчева – за благотворителната й дейност и заслуги, кмета г. Арнаудов – за ролята и заслугите й към града и директора на М. гимназия г. З. Измирев – за учителското й поприще. Ковчега бе придружаван от ученици и ученички на гимназиите и професионалните училища, сиропиталището и детските домове с траурни маршове от духовите музики на М. гимназия и на 11 п. полк. На гроба произнесе прощално слово г. Ат. Николов…“.

През целия си живот тя е активен участник в обществения и културен живот на града, която се радва на уважението и обичта на своите съграждани. Възрожденска учителска, будителка на своето време, оставаща в историята и паметта на Сливен. Завършвам този текст с пожелание от Аргира Жечкова публикувано във в. „Изток“, което ми се вижда подходящо за времето, в което живеем: „Живейте мили чада в мир и единение. Работете за родната просвета, за родния ни град и за благото на милото ни отечество!“.

 

Радина Йорданова,

Държавен архив - Сливен

Снимка: Регионален исторически музей - Сливен