Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Единствен проект от България и европейско признание за политиката на Община Котел към читалищата от територията ѝ

08 ноември 2023 08:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 299
Единствен проект от България и европейско признание за политиката на Община Котел към читалищата от територията ѝ

Пактът за селските райони към Европейската комисия избра социален проект на Народно Читалище „Просвета-1870“, с. Тича като пример за добра практика. Това е единственият проект от България, който е одобрен от Пакта.

 

Проектът „Социално предприемачество без граници на територията на община Котел“, реализиран от Народно читалище „Просвета-1870“, с. Тича, Община Котел е избраният проект от Пакта за селските райони към Европейската комисия, като пример за добра практика. Финансирането е по Процедура BG05M9OP001-2.097 на Местна инициативна група „Котел, Сунгурларе и Върбица“

 

Проектът е плод на целенасочената политика на Община Котел към насърчаване и подпомагане на читалищата за привличане на проектно финансиране и разнообразяване на дейността им. Мостовото финансиране за реализацията му също се осигурява от Общината.

 

Проектът е в унисон със стратегията на ЕС „Европа 2020” за борбата с бедността, насърчаването на социалното включване и осигуряването на по-висока заетост на лица от уязвимите групи. Чрез него се създаде социално предприятие към Народно читалище “Просвета – 1870“ с. Тича, община Котел, в което са включени социално уязвими групи. Основните услуги, които предприятието предоставя са свързани с: Поддържане, почистване и опазване на тревните площи на територията на 6 населени места от община Котел и извършване на дребни ремонтни дейности на общински съоръжения. Проектът е насочен към социална и професионална интеграция на лица от уязвимите групи, чрез насърчаване на социалното предприемачество, с цел да се подобри качеството на живот и преодоляване на последиците от социално изключване и бедността на тези лица. Със създаването на социалното предприятие НЧ “Просвета- 1870” предложи възможност за реализация на представители на целевата група, като с приоритет бяха тези, които живеят в селата на територията на общината. Тези, които имат нужда от социална и психологическа подкрепа, както и тези, които от уязвимите групи, които имат нужните качества и способности. Проект „Социално предприемачество без граници на територията на община Котел“, реализиран от Народно читалище „Просвета-1870“, с. Тича, Община Котел е финансиран от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ „Котел, Сунгурларе и Върбица“ чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

Община Котел