Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предимствата на обработената с култиватор почва

24 ноември 2023 09:32, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 5 месеца, брой четения: 226

Култиваторите са много добър начин за подобряване на качеството на почвата. Тази земеделска техника се използва, за да премахне плевелите и камъните от земята, и да я направи по-рохкава. По този начин се цели увеличение на продукцията от засятата реколта. Опитните земелци знаят, че с помощта на качествените култиватори от Mass.bg с лекота ще обработят своите ниви.

В тази статия ще разгледаме какво всъщност представлява тази земеделска техника, какви са слоевете почва и как с помощта на този прикачен инвентар се осигурява по-качествена продукция на културата.

Какво е култиватор?

Култиваторът е селскостопанска техника, с чиято помощ бързо се обработва почвата в земеделието.

Той се състои от рамка, по която има поставени работни органи. Те се задвижват, когато прикачения инвентар бъде използван с трактор.

Тази земеделска техника подобрява качеството на почвата и по-точно нейните хранителни вещества, спомагайки за развитието на по-качествена и богата култура.

Това се случва благодарение на работните органи на култиватора. Те копаят в земята, което помага да се извадят на повърхността хранителните вещества от долните слоеве на почвения профил.

Какво е почвен профил?

Познат е още като хоризонт на почвата. Това е вертикалното разпределение на почвените слоеве. Има три вида почвени профили:

Хумусен хоризонт

Има кафяв цвят, който се дължи на наличието на органична и разложена материя. Осигурява въздух за растенията и помага за задържане на влагата в земята.

Преходен хоризонт

Той се намира под хумусния хоризонт. В него се съдържа по-малко органична материя и повече минерали. Цвета му е сравнително по-светъл от този на повърхностния хоризонт. С помощта на култиватора този слой може лесно да се премеси с хумусния. Това ще помогне за изнасянето на хранителните вещества на повърхността.

Почвообразуваща скала

Това е най-долния слой. Той се намира под хумусния и преходния хоризонт. Предимно е каменист, но рехав. Не разполага с плодородни свойства, но може да задържа много добре водата. Почвообразуващата скала е най-твърдият хоризонт на почвата.

 

Въздействието на култиватора върху почвата

С помощта на работните си органи тази земеделска техника разрохква почвата на нивата. Това помага за подобряване на пропускливостта на водата и въздуха в почвата.

Също така култиватора размесва хумусния и преходния слой на почвата, а по този начин хранителните вещества от по-долния слой стигат до повърхността. В следствие на този процес може да се получи по-добра и богата реколта.

Третирането на нивата с този прикачен инвентар спомага и за премахването на плевелите. Те се отстраняват с корените, което предотвратява повторната им поява.

Моделите, разполагащи с валяк, могат да подравнява почвата в процеса на разрохкване. Това спомага за запазването на водата в земята за по-дълго време.

Култиваторите с торовнасяне са изключително функционални. С тяхна помощ може лесно да се положи тор в почвата. Това ще осигури по-богата и качествена продукция от реколтата.

Наличието на камъни в земята може да попречи на корените на културата да се развият. Те се нуждаят от пространство, за да растат и абсорбират водата и минералите в нея. При наличие на такива препятствия е препоръчително да се използват култиватори с пружина. Те са специално пригодени да премахват големи буци, които биха повредили стандартните, при по-висока скорост.

Ролята на култиватора в земеделието

Тази селскостопанска техника помага за осъществяването на качествената обработка на нивата.

Качествените прикачени инвентари от MASS помагат за доброто разрохкване на почвата. Това отстранява вредните плевели и осигурява добра пропускливост на вода и въздух в земята. Така се осигурява богата реколта от засадената култура. Поради тази причина все повече земеделци използват земеделска техника и в частност култиватори за обработка на нивите си.