Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Специален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотека

29 ноември 2023 09:34, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 316
Специален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотека

Котленската библиотека почете 80-годишнината от смъртта на своя патрон – Петър Матеев със специален кът в читалнята си. В него са разположени книги, документи и сборници, които самият котленец дарява на местната библиотека.

 

Петър Матеев е един от най-големите дарители на Котел. За първи път името му като такъв се появява в архивите през 1911 г. С негови средства е изградена и тържествено осветена на 1 август 1937 г. библиотеката-музей. Всичко, което притежава – документи, вещи, книги и др. е дарено именно на нея и читалището, а личната си библиотека, завещава на Народната библиотека в София.

 

За своето голямо дарителство Петър Матеев е наречен Благодетелят на Котел. Обявен е за почетен председател на читалище „Съгласие-Напредък” и за почетен гражданин на Котел. Днес една от улиците в града е наречена на неговото име.

 

Петър Матеев е един от най-известните, еродирани, родолюбиви българи. Той е общественик, журналист, сътрудник на много европейски и български издания. Произхожда от стар заможен котленски възрожденски род, а образованието си получава, както в Котел, така и в протестантски колеж на о. Малта и в Робърт колеж в Цариград.

 

През 1869 г. постъпва на работа в английската пощенска служба в Цариград. Под името Пит Матюсън, участва в една от най-известните археологически експедиции на д-р Джордж Смит при изследването на Месопотамия, а след кончината на Смит, Петър Матеев изготвя подробен доклад до Британския музей, където предава всичко открито по време на разкопките.

 

След Освобождението е назначен за секретар на английския дипломатически агент Палгрейв и присъства на всички заседания на Първото велико народно събрание. Като кореспондент на английски, американски и български вестници, Петър Матеев запознава българската и международната общественост с проблемите на върналата си свободата България, а в частност и с важни за Котел личности и събития.

 

Той е и частен секретар на ген.-губернатора на Източна Румелия княз Александър Богориди. Заема редица длъжности, докато достигне до директор на пощите и телеграфите в София. През 1887 г. е натоварен с тайна мисия, и под чуждо име установява връзка с Фердинанд Сакскобургготски, като го уговаря да приеме предложението да застане на българския престол. Десет години по-късно е консул в Одрин.

 

През 1904 г. е назначен за комисар на българското изложение в Сент Луис САЩ, а междувременно е натоварен да открие българско дипломатическо представителство в Атина.

 

На изложението България получава 56 медала, но Петър Матеев е загубил доверието на мин.-председателя Рачо Петров. Обвинен е, че е злоупотребил с много пари и е уволнен. Разследването доказва, че е невинен.

 

По време на Балканската война участва в английски комитет за подпомагане на пострадалите и се занимава с проблемите на бежанците. Една от най-ярките характеристики на Петър Матеев е неговото дарителство, което е семейна традиция. Прадядо му х. Георги е изографисан в Зографския манастир като негов ктитор. Неговият син Матей става ктитор на бургаския манастир „Св. Анастасия”.

Община Котел

Снимки

Специален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотекаСпециален кът посветен на Петър Матеев бе разкрит в местната библиотека