Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изключителната цигуларка Лия Петрова ще гостува в Сливен

02 януари 2024 14:41, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 месеца, брой четения: 215
Лия Петрова

Сливенският симфоничен оркестър се готви да очарова публиката с първия си концерт за 2024 година. Събитието ще се състои на 11 януари, четвъртък, от 18,30 часа в зала „Сливен“. То е акцент в 91-ия творчески сезон, съобщиха от оркестъра.

На сцената ще гостува световноизвестната цигуларка Лия Петрова. Тя е прочута с изключителните интерпретации на концертите от Нилсен, Бетовен, Барбър и Бритън, които й спечелиха признанието на международната преса и музикалните критици. Лия Петрова редовно си партнира с най-големите музиканти на нашето време - Еманюел Паю, Пабло Фернандес, Марта Аргерич, Юри Башмет, Миша Майски, Рено Капюсон, Огюстен Дюме, Джеймс Енес, Николас Ангелич, Юджа Уанг, Готие Капюсон и много други. Определят я като феноменален солист. Постоянен гост е в концертния календар на редица утвърдени оркестри в Европа.

Гостуването на голямата цигуларка е дългоочаквано в Сливен. В ръцете й ще оживее инструмент на над 280 години, изработен от легендарния Джузепе Гуарниери дел Джезу. Лия Петрова ще изпълни концерта за цигулка и оркестър в ла минор от Александър Глазунов. Това произведение е посветено на основоположника на руската цигулкова школа проф. Леополд Ауер. Вечерта ще премине под палката на уважавания диригент Григор Паликаров – главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик и професор по оперно-симфонично дирижиране в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“. Програмата на 11 януари включва и Симфония №4 от Роберт Шуман - една от най-добрите творби на композитора.

Гостите на концерта ще бъдат посрещнати с новогодишна наздравица с чаша вино във фоайето на зала „Сливен“.

Билети може да се купят на касата в залата и онлайн – на epaygo.bg