Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изтеглят стоки заради опасност от токов удар и химически риск

08 януари 2024 09:43, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 263
Изтеглят стоки заради опасност от токов удар и химически риск

"Ние, потребителите" започва информационна видео рубрика за опасните продукти

 

Универсален адаптер за пътуване и електрически търсач на ключове крият риск от инциденти, поради което са предприети мерки за изтеглянето им от пазара и от клиентите. Артикулите са продавани онлайн и до тях са имали достъп потребителите от цял свят.

 

Частите под напрежение на щепсела на забранения за продажба адаптер са достъпни, когато е напълно или частично свързан към контакт. Той е така изработен, че е възможно потребителят да постави само единия щифт, а при докосването на другия да пострада от токов удар. Артикулът е с наименование UNIVERSALE ADATTATORE 2 P+T 10a 250V~ и с бранд EXTRASTAR. Може да бъде разпознат по номера на модела X501080 и баркода: 8056860270. Продуктът не отговаря на изискванията на Директивата да ниско напрежение, а сигналът за него е подаден от Италия.

Електрическият търсач на ключове пък е опасен с наднорменото съдържание на олово в спойките, с което не изпълнява изискванията на Директивата за ограничаване на употребата на определени опасни вещества в електрическо и електронно оборудване (Директива RoHS). Продуктът е с наименование Keyi LED Keychain Key Finder, бранд Innovagoods, номер на модела V0100752 и баркод 4899888116592.

 

В регистъра на европейската система за ранно оповестяване за доказано опасни стоки Safety Gate могат да бъдат разгледани и детайлите за няколко модела продавани през интернет детски облекла, както и различни пластмасови играчки. Проблемът с тях е, че не отгаварят на изискванията съответно на Директивата за обща безопасност и на Директивата за безопансност на играчките и европейския стандарт EN 71-1, тъй като лесно могат да се раздробят на дребни елементи и при поглъщането им от детето да предизвикат задавяне и дори задушаване.

 

“От тази година “Ние, потребителите” започва нова видео рубрика, в която периодично ще информираме за актуалните доказано опасни нехранителни стоки, които са забранени за продажба поради несъответствие с изискванията за качество и безопасност. Приоритетно ще показваме продукти, които е възможно да стигнат до българските потребители, включително и защото се продават онлайн. Акцентът ще е върху тези от тях, които се купуват най-масово, актуални са за сезона или са предназначени за уязвими групи потребители. Така постепенно хората ще научат повече за опасностите при различните продуктови групи и сами ще започнат да преценяват рисковете, когато избират”, съобщи основателят на некомерсиалния проект Габриела Руменова.

 

Вижте първото издание на рубриката: www.fb.watch/poMIaJ2Ua2/

 

 

 

“Ние, потребителите”

Снимки

Изтеглят стоки заради опасност от токов удар и химически риск Изтеглят стоки заради опасност от токов удар и химически риск Изтеглят стоки заради опасност от токов удар и химически риск