Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата й

15 януари 2024 09:54, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 239
Нова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата й

146 години след паметния за новозагорци 14 януари, жителите на града отбелязаха годишнината от Освобождението на Нова Загора в 10:30 ч. пред Паметника на Освобождението. Поклонението беше организирано от Община Нова Загора и НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“.

В студения декемврийски ден, в присъствието на почетен караул, осигурен от децата от Клуб „Млад родолюбец“ към НУ „Любен Каравелов“ и членовете на Регионален клуб „Традиция" - гр. Нова Загора, прозвуча панихида за загиналите, отслужена от архиерейския наместник отец Иван Стоянов. Глави пред саможертвата на хилядите знайни и незнайни войни, сведоха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева; председателят на Общински съвет д-р Константин Тачев; заместник-кметовете Нина Генчева, Иванка Михова и Ивайло Енев; директорът на Исторически музей Генчо Димитров; общински съветници, кметове на населени места, директори и представители на училища и детски градини; общественици и граждани.

По време на руско-турската война 1877-1878 г. Нова Загора заема важно геостратегическо място и попада в центъра на изключителни по своята драматичност събития. Уредникът на Исторически музей Нова Загора Георги Камбуров разказа за епопеята на Освобождението и мъчително, трудно и скъпо платената и отвоювана свобода.

С поднасяне на цветя пред паметта на хилядите знайни и незнайни освободители, Нова Загора се поклони пред тях и показа, че помни тези, които са дали светлина по пътя ни, помни миналото, за да съхрани бъдещето.

Община Нова Загора

Снимки

Нова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата йНова Загора се поклони пред саможертвата на отвоювалите свободата й