Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът акад. Николай Денков: България е част от съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект

15 януари 2024 16:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 228
Премиерът акад. Николай Денков: България е част от съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект

Съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект, се ускорява. Очакването е след няколко години икономиките в света да се разделят на такива, които използват изкуствен интелект и такива, които не успяват. Успехът до голяма степен ще се предопредели от това до колко ще успеем да интегрираме този тип платформи. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет.

Намираме се на състезателната пътека, на която бъдещето зависи от бързото усвояване на технологиите и използването им по най-добрия възможен начин, посочи премиерът. Акад. Денков изтъкна, че тази тема е изведена като приоритет на правителствено ниво. Огромно предимство е да имаш собствена технология, която да се развива според задания, които са важни за нашата държава, отбеляза той и специално открои подкрепата на държавата за реализирането на института INSAIT. Министър-председателят заяви още, че с бюджета тази година ще бъде подкрепено развитието на изчислителен център, който е специализиран за изкуствен интелект, което е още една възможност този тип знание да се развива на световно ниво.

Акад. Денков изрази благодарност към научния директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и неговия екип, както и към швейцарските партньори на института.

BgGPT, който беше представен днес от INSAIT, е първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект от последно поколение. Той ще може да бъде свободно използван от българските публични и частни организации. Като част от стратегията на INSAIT за създаване на отворен и публично достъпен изкуствен интелект в полза на обществото, BgGPT e специално обучен за спецификите на българския език, което ще позволи създаването на приложения и решения в полза на българското образование, бизнес, здравеопазване, публична администрация и други. В първата си версия моделът е обучен върху над 3 милиарда изречения и се състои от 7 милиарда параметъра. BgGPT ще бъде напълно достъпен на 3 март. За да продължи да развива споделеното ползване на модела и неговите приложения, екипът на INSAIT започва и серия от разяснителни срещи и събития с технологичната общност.

 

Снимки

Премиерът акад. Николай Денков: България е част от съревнованието за развитие на модели, базирани на изкуствен интелект