Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител почете честването на 146 г. от освобождението на Сливен

17 януари 2024 14:10, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 86
Областен управител

С ритуал- поклонение, днес Сливен отбеляза 146-годишнината от Освобождението си от османско иго.

По традиция тържествената церемония се състоя на площад „17-ти януари“ в кв. „Клуцохор“.

Гост на тържествената церемония бе областният управител инж. Маринчо Христов, който поднесе цветя и се преклони пред монумента, издигнат на мястото, където през 1878 г. местното население посреща с цветя, хляб и сол руските освободители.

В памет на загиналите знайни и незнайни герои пожертвали живота си за свободата на града, свещеници от храм „ Свети Николай Чудотворец“ отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен.

Цветя бяха поднесени още от името на Сливенска митрополия, от народните представители от Сливенски избирателен район, от кмета Стефан Радев,от ръководители и представители на държавни и общински структури, общински съветници, Центъра за подготовка на специалисти, граждански сдружения, патриотични организации, много ученици и жители на Сливен.

Ритуалът приключи със зрелищна военноисторическа възстановка на събитията около освобождението на града, пресъздадена от Регионален клуб “Хаджи Димитър“ и оръжеен залп, които повдигнаха духа на всички присъстващи.

 

По исторически данни, принос в Освобождението на Сливен от османско владичество имат 185 опълченци, войводи, и много доброволци, а на самото посрещане на армията-освободител, макар полусляп и болен е присъствал и самият Добри Чинтулов.

 

 

Снимки

Областен управител поднесе цветя пред мемориалазаупокойна молитва на 17-ти януариПочит към датата 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януариВъзстановка на 17-ти януари