Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Близо 480 именици черпят на Антонов и Атанасовден в Котел

18 януари 2024 09:04, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 276
pixabay.com

Почти 480 са всички именици, които празнуват на днешния Антонов и на утрешния Атанасовден на територията на община Котел. По този повод пожелания за здраве, късмет и благоденствие към имениците и техните семейства отправя кмета на община Котел Коста Каранашев.

 

На 17 януари, своя имен ден отбелязват общо 223 именика. Най-много са тези, които носят името Донка – 103, Андон – 26 и Дончо – 24. На този ден празнуват още хората с имена: Антон, Антония, Тони, Тончо, Тотка, Антоанета и др.

 

Най-възрастният именик е на 85 години от село Остра могила, а най-младият е на 1 година от гр. Котел. Най-възрастната именица е на 98 години от село Боринци, а най-младата е на 5 години от гр. Котел.

 

На 17 януари се почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Освен като покровител на ковачите се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Антоновден се празнува за предпазване от болести. На него жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.

 

На 18 януари – Атанасовден, в община Котел своя имен ден отбелязват общо 252 души. Най-много са тези, които носят името Атанас – общо 169. На този ден празнуват още: Наско, Атанаска, Анастасия, Начо, Наска, Таню, Таньо, Танаска, Живко и др.

 

На деня се почита паметта на Св. Атанасий Велики, който е бил защитник на православната вяра.

 

Поверие гласи, че след Атанасовден зимата си отива, защото Св. Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: Иди си зимо, идвай лято!”

 

На Атанасовден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не се разболеят децата.

 

В община Котел освен 169 именици, които се казват Атанас, празнуват още 26 дами, носещи името Атанаска. Наска се казват 13 жени, а Наско – 23 мъже.

 

Най-възрастният именик е на 86 години от село Градец, а най-младият е на 1 година – от същото село. Най-възрастната именица е на 90 години, отново от Градец, а най-младата е на 1 година – от град Котел.

Община Котел