Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания

05 февруари 2024 17:57, Димитър Милков (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 месеца, брой четения: 298
Снимка 1

Днес 05.02.2024 в Областна администрация Сливен Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания проведе заседание във връзка с повишената заболяемост от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ на територията на Област Сливен. Заседанието бе водено от областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов.

Директорът на РЗИ – Сливен д-р Николина Иванова представи информация, според която в област Сливен през периода 29 януари-04 февруари 2024 г. заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания е 259,54 на 10 000 души, което достига епидемичните стойности.

Според данните на Районната здравна инспекция най-уязвимите възрастови групи отново са от 0 до 4 години и от 5 до 14г., както през предходната седмица. Д-р Иванова обясни, че от гледна точка на Методическото указание за борба с грип и ОРЗ на министъра на здравеопазването има основания да се обяви грипна епидемия в областта. По последни данни от 02.02.2024 г. в учебните заведения се наблюдава леко увеличение на отсъствията спрямо 26.01.2024 г. Обсъден бе въпросът за методите на обучение съобразно епидемичната обстановка.

След съгласуване с Главен държавен здравен инспектор на Република България, РЗИ – Сливен въведе със заповед № РД -19-64/05.02.2024 г. следните временни противоепидемични мерки на територията на областта за периода от 06.02.2024 г. до 12.02.2024 г. включително:

• Преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и деца.

• Преустановяват се всички профилактични прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, извършвани от общопрактикуващите лекари (ОПЛ).

• Преустановяват се свижданията в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.

• Да се провежда стриктен сутрешен филтър в детските заведения и училищата за недопускане на деца и ученици с клинични симптоми на грип и ОРЗ, като откритите болни деца се връщат по домовете им. Да не се допускат на работа заболели лица от персонала на детските и учебни заведения.

• Да се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5