Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Цикъл от три бутикови концерта ще представят сливенските симфоници в съвместен проект с Художествената гимназия

15 февруари 2024 11:06, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 261
Цикъл от три бутикови концерта ще представят сливенските симфоници в съвместен проект с Художествената гимназия

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публика музикантите от Симфоничен оркестър - Сливен, съобщиха от културния институт. Съвместният проект на оркестъра и Национална художествена гимназия “Димитър Добрович” е под надслов "Камерна музика в галерия “Нова”.

 

Първото събитие “Романтика и съвременност” ще се състои на 20 февруари с участието на струнно трио в състав Марта Бонева (цигулка), Маринела Карагьозова (виола) и Цвета Латровалиева (виолончело). В програмата на концерта са включени Струнното трио в си бемол мажор - една от незавършените творби на Франц Шуберт (1797-1828). Дванадесетте дуета за цигулка и виола от Роберт Фукс (1847-1927), са кратки портретни миниатюри на Виена от края на 19 век. Композицията "Aubade" от Джордже Енеску (1881-1955), е сутрешна песен или поема за любовта.

 

Инициативата е стъпка в изграждането на сътрудничество между културните и образователните институции в града. Графичният дизайн на рекламните материали за концертите е дело на ученици от гимназията.

 

Учебното заведение не е първият партньор в проект на сливенския оркестър. Институцията си сътрудничи с Държавния куклен театър, проекта "Музиката вместо улицата", изнася концерти в детски заведения и училища.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Симфоничен оркестър