Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Домашният социален патронаж дава топла и вкусна храна, както и внимание на възрастните хора

12 март 2024 09:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 183
Домашен социален патронаж Сливен

Срещнахме се с баба Мария – един от потребителите на Домашен социален патронаж-Сливен. На 89 години. Доволна е от живота и се радва на малките неща, които се случват. Споделя, че социалните услуги на Общината са достатъчни, за да се чувства добре и пълноценно. Разговаряхме с нея, в момента, в който доставят храната от патронажа – още една от социалните услуги, които функционират на територията на Сливен.

„Храната е много добра. Имаме редовно риба. Всеки ден в храната има месо. Винаги има супа. Честно ви казвам – сама съм. Никога няма да си приготвя три хранения. Върнаха ни към мамините манджи. Доволна съм, че патронажът се съобразява със сезона, с празниците и с традициите. За Великден винаги носят 2 червени яйца, козунак, дроб-сърма. Аз съм много доволна. Благодаря, че ги има“, споделя възрастната жена.

Доволна е и Ангелина Иванова – главен готвач в Домашния социален патронаж. Споделя, че целият екип приготвя храната така, сякаш готви за своите родители. Работата в кухнята започва от много рано сутринта и приключва в късния следобед. А колективът е сплотен и усмихнат. Споделят, че понякога дори пеят докато готвят, за да стане още по-вкусна храната.

Продуктите и приготвената храна са задължително подбрани според сезона и според нуждите на потребителите. За целта в патронажа работи и технолог, който изготвя менюто, следи за грамажа и за качеството на крайния продукт.

„Диетите са четири: за стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и обща диета, която също е съобразена с изискванията за рационално хранене на хората от третата възраст“, обяснява Диляна Господинова, технолог в ДСП.

Храната за потребителите се приготвя в професионална кухня, което е необходимо освен за качеството на продуктите, така и за персонала. Директорът на Домашен социален патронаж-Сливен Христина Мураитова споделя, че е много важно работещите да имат всички необходими условия, за да се чувстват добре и работата да спори. Съвсем наскоро е приключил ремонтът, финансиран от Общината, в санитарните части на сградата, както и в няколко помещения, в които се помещава патронажът. Персоналът има съблекалня, място за отдих и баня. Предстои обновяване на обзавеждането, както и закупуване на нови професионални съдомиялни, уреди за кухнята, климатици.

„Много съм доволна от екипа. Стараят се много и правят всичко, за да са доволни и нашите потребители“, казва Мураитова.

Тя допълва, че работата на служителите обаче не е лека. Освен готвачите, в услугата работят социални работници, шофьори, касиери. Споделя, че често се е случвало да се обаждат за линейки, да придружават възрастните хора и до болница, тъй като голяма част от потребителите не са с близките си хора.

„Това е нашата социална работа. В студ, в пек, нашите момичета са на терен. Не е леко, но е чудесно, когато можем да сме полезни на тези хора“, казва още Мураитова и допълва, че винаги, когато има как, се стараят да зарадват потребителите.

Домашният социален патронаж в Сливен е създаден през 1974 година с капацитет 30 места. Към настоящия момент капацитетът е 350 места. Служителите са 34. Има социални работници, домакин, касиер, работник ел-обслужване, служители в кухня, разносвачи и шофьори. Патронажът разполага с 6 автомобила, които обикалят по райони. Храната се разнася от 9.30 до 13.30 часа от понеделник до петък, като за празниците и за събота, също се дава храна. Носят се по 3 ястия на ден, има дни и с десерт. Социалните работници помагат с документите на потребителите и им дават насоки за другите социални услуги в Общината. Потребителите са хора над 65 години, лица с трайни увреждания, (притежаващи ЕР на ТЕЛК/НЕЛК с определена над 50% намалена работоспособност или с определен вид и степен на увреждане). Таксата е до 110 лева на месец, в зависимост от диетата и дните, в които е използвана услугата.

Бюджетът на ДСП се отпуска от Общината. За тази година той е предвиден да бъде малко над 1 300 000 лв. С него се изплащат заплатите на служителите, осигуровките, консумативите, храната, застраховките на автомобилите, данъци и други.

Видео може да видите в следния линк:

https://www.facebook.com/obshtina.sliven/videos/829395415616312

Снимки

Домашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж СливенДомашен социален патронаж Сливен