Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината представя Сливен и текстилната индустрия на юбилейното издание на „Ваканция & СПА“

12 март 2024 13:09, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 153
рекламен постер

Възможностите за туризъм и тазгодишните предложения за интересни преживявания в Сливен ще бъдат представени от Общината на Международното туристическо изложение „Ваканция & СПА“, съобщи зам.- кметът инж. Стоян Марков. От 13 до 15 март в „Интер експо център“ в София ще се състои 40-ото юбилейно издание на престижния форум. Градът под Сините камъни и мотото „Открий Сливен – изживей историята, почувствай природата“, с което кани туристи и гости, ще бъдат промотирани от зам. - кмета и екип с участието на представители от Крепост „Туида“, Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и Националния музей на текстилната индустрия.

 

Акцент ще бъде 190-годишнината от началото на българската индустриализация, която започва със създадените от Добри Желязков първа работилница, а малко по-късно - и първа фабрика за текстил на Балканите. Ще бъде показан макет на българско изобретение за получаване на комбинирани прежди - „букле“, което е с принос за световните текстилни технологии. Ще бъде демонстриран автентичен начин за сплитане на гайтани, като посетителите на изложението ще могат да се включат в процеса. Представител на РИМ ще се включи в презентацията с автентично, традиционно мъжко облекло. Ще бъдат показани и женски носии от фонда на музея, от които също могат да се видят модели на гайтани. Всеки гост на сливенския щанд ще има възможност да спечели ваучер за посещения, рекламни сувенири, чаша вино от сливенски винопроизводител и други награди от специалното „Колело на късмета“, подготвено от Националния музей на текстилната индустрия.

 

Във втората зона на сливенския щанд от 15 кв.м ще има обща реклама за града. Общината се постара и обогати брошурите за културно-историческите обекти, като подготви материали за всички сфери от отрасъла на туризма – места за настаняване и заведения за хранене, културни и спортни събития, каталог на винопроизводителите в региона. Любопитен за гостите акцент ще бъде кулинарната презентация от екипа на Крепост „Туида“ на местни специалитети: сливенски милинки, занаятчийски рачел от тиква и самардала от Балкана. Очаква се интерес и към предвиденото за 23 март събитие на „Туида“. Туристическият атракцион ще отвори врати на Тодоровден след извършени ремонти и подобрения от Общината, като покани жители и гости на града на празника „Конете на българите“.

 

Участието на Община Сливен в изложението бе съпътствано от подготовка, в която се включиха културните институции в града, допълни зам.кметът Марков. „Ваканция & СПА“ е най-значимият международен форум в областта на туризма в България. През м.г. в него участваха над 260 национални туристически организации, фирми, общини, хотелиери, авиокомпании, софтуерни дружества и др. от 16 държави. В юбилейното участие заявки за участие са подадени, освен от страната, от Гърция, Северна Македония, Сърбия, Турция, Алжир, Великобритания, Мавриций, Мадагаскар, Малдиви и др.