Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Петима звездни музиканти се събират за концерт в Сливен

20 март 2024 10:44, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 218
концерт на симфоничен оркестър - сливен

91-ият творчески сезон на Симфоничен Оркестър Сливен отново предлага на своята публика един музикален празник, достоен за всяка уважавана европейска сцена.

Две изключителни произведения - Клавирен квинтет оп.34 от Йоханес Брамс и Клавирен квинтет оп.44 от Роберт Шуман, ще прозвучат в зала „Сливен“ в четвъртък, 28 март от 18.30 часа. Изпълнението им ще бъде в ръцете на петима фантастични български музиканти.

Цигуларката Ангелина Абаджиева е лауреат на конкурса „Паганини“ в Генуа и концертмайстор на филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнцкия театър, „Метропол театър“-Берлин и радио WDR в Кьолн, където е поканена да се включи в Златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър, под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг е професор по цигулка в Кралската консерватория в Монс, Белгия, с активна концертна дейност в цяла Европа. От 2021 работи като директор на Симфоничен Оркестър Сливен, за което е отличена с „Кристална лира” 2022 и „Музикален мениджър на годината” 2022.

Изключителният виолист Румен Цветков живее в Испания и е професор по виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в „Нов български университет“ в София. Той е соло виола на Симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия, по лична покана на един от най-изтъкнатите диригенти в света – маестро Зубин Мета.

Александър Сомов е българският виолончелист, покорил световните сцени от Лондон, където още през 1998 година става първият източноевропейски носител на Златния медал, най-високата награда на „Гилдхол скуул”. Александър Сомов е канен постоянно като гост водач на виолончелите в Лондонската филхармония, а в момента е соло челист на Страсбургската филхармония и професор в Академията на Страсбург. Редовно провежда майсторски класове в София, Страсбург, Рингамала, Швеция и Флен, Франция.

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, САЩ, Азия, участва и в множество музикални проекти. За поредна година тя е номинирана в конкурса на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио за „Музикант на годината“ в класическите жанрове за 2023 година. В предходното му издание тя печели наградата в категория „Активна творческа дейност”.

След Сливен програмата на петимата музиканти ще бъде изпълнена и в рамките на фестивалите „Чудомирови празници” в Казанлък и „Софийски музикални седмици” в столицата.

Билетите се продават онлайн в epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на зала „Сливен” всеки работен ден от 10 до 13 и от15 до 17часа.