Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Николай Денков: Ядрената енергия е важна за националната и глобалната енергийна сигурност

21 март 2024 15:04, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 181
Премиерът Николай Денков: Ядрената енергия е важна за националната и глобалната енергийна сигурност

Ядрената енергия има важна роля за гарантиране на националната, регионалната и глобалната енергийна сигурност. Тя е ключов елемент за постигане на целите на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на емисиите на парникови газове и напредък в неутрална по отношение на климата икономика – приоритети, които за България също са водещи в енергийната политика. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на участието си в първата по рода си Среща на върха за ядрената енергия. Форумът се провежда в Брюксел при съвместното домакинство на белгийското правителство и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Целта му е да отправи силно послание към международната общност за значението на ядрената енергия и ядрените технологии като средство за борба с климатичните промени и постигане на целите за климатична неутралност.

 

В словото си акад. Денков припомни, че България има доказан 50-годишен опит в безопасната и сигурна експлоатация на атомни централи, както и уникален опит в извеждането от експлоатация на ядрени блокове. „Ще продължим да разчитаме на ядрената енергия като основeн фактор в енергийния баланс на страната ни при условия на високи технологии, ефективност на производството, липса на емисии на парникови газове, конкурентни цени и високо ниво на ядрена безопасност, сигурност и радиационна защита“, заяви министър-председателят. Денков акцентира върху инвестирането в ново поколение технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на нашата национална стратегия. Българският премиер посочи и същественото значение на международното сътрудничество, част от което е и днешната среща на върха, и водещата роля на МААЕ.

 

Премиерът акад. Николай Денков специално се спря в изказването си на темата за безопасността и сигурността на ядрените съоръжения - основен фактор за развитието на ядрената енергетика. Денков определи войната на Русия срещу Украйна като най-сериозната заплаха за безопасността и сигурността. Министър-председателят посочи, че незаконното окупиране на Запорожката атомна електроцентрала от Русия е довело до безпрецедентни нарушения на ядрената безопасност и сигурността, които заплашват Украйна и по-широкия европейски регион. „Поздравяваме професионалната и незаменима работа на експертите от МААЕ за предотвратяване на ядрена авария в Украйна. Призоваваме Русия да върне пълния контрол на украинските власти и незабавно да изтегли войските си от територията на Украйна в нейните международно признати граници“, заяви още министър-председателят акад. Денков в словото си.

Снимки

Премиерът Николай Денков: Ядрената енергия е важна за националната и глобалната енергийна сигурностПремиерът Николай Денков: Ядрената енергия е важна за националната и глобалната енергийна сигурност