Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общоградското празненство „Конете на българите“ събра малки и големи на крепост „Туида“ в Сливен

23 март 2024 14:15, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 282
Tuida

В истински спектакъл с коне се превърна днешният Тодоровден на крепост „Туида“ в Сливен. Общоградското тържество „Конете на българите“ отбеляза и откриването на късноантичния и средновековен обект, който беше затворен за посетители заради ремонт и подобряване на инфраструктурата му. А гостите на събитието ще имат радостта да се запознаят с величието на благородните животни отблизо. Програмата през целия ден включва конни демонстрации от епохите на Античността и Средновековието, социализацията и подготовката на конете за работа и бой, реконструкция на тракийски, скитски и средновековни български конници. Посетителите и участници в общоградското тържество през деня ще имат възможност да опитат и от една от най-любимите и класически яхнии на българската трапеза - леща, приготвена по стара рецепта от учениците от гимназията по хотелиерство и туризъм.

Събитието откри зам.-кметът инж. Стоян Марков. В приветствието си той използва случая да честити Тодоровден на близо 2500 жители на Сливен, които днес празнуват. От свое и от името на кмета Стефан Радев, той благодари на всички участници и гости.

„Днешният ден е повод официално да представим дейностите на „Туида“ след кратък период на ремонт по интегрирания ни проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен.

Всички, които сте посещавали това място може да видите колко различно е то вече. Тази година крепост „Туида“ също има празник. Ще отбележим 10 години от момента, в който тя отвори врати за туристи, гости и граждани“, заяви зам.-кметът Стоян Марков. Той пожела на гостите да се насладят на празника и изрази надежда, че отбелязването му на крепостта ще се превърне в традиция в годините занапред.,

Организатори на събитието са Община Сливен и Школа по исторически бойни изкуства на кон „Мадарски конник“. В инициативата участват още „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от Варна, Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна и Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ - Сливен.

„Конете на българите“ е истински двоен празник, тъй като отбелязва края на реновирането на „Туида“, която се превърна в забележителна туристическа атракция за български и чуждестранни гости. Сцената и амфитеатърът са обновени, а също алеите, осветлението и паркингът. На територията на крепостта се намира Къща на виното с енотека, включваща вина от всички производители от сливенския край.

Ремонтът на „Туида“ е най-големият интегриран туристически проект на Община Сливен, свързан с възстановяване на обекти от културно-историческото минало. Той се изпълнява по програма „Региони в растеж“ и включва още къщите-музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и „Сливенски бит“, първата текстилна фабрика на Балканите, която ще бъде превърната в музеен комплекс, както и възстановяване на въжената линия до Карандила.

 

Снимки

TuidaTuidaTuidaTuidaTuidaTuidaTuidaTuidaTuida