Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен дарява 5 хиляди лева на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“

27 март 2024 15:08, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 154
Preskonferenciq

Дарение в размер на 5 хил. лв. ще направи Общината за започналото възстановяване на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в Сливен. Предложението е включено в дневния ред на утрешната сесия на местния парламент в Сливен. Днес ръководството на Общинския съвет проведе първата си пресконференция за настоящия мандат в пълен състав. В него влизат председателят Димитър Митев и зам.-председателите Стефан Пасков, Момчил Пантелеев и Кольо Милев.

62 точки предстои да бъдат разгледани и гласувани на заседанието утре. Две са допълнителните, постъпили до момента. Едната се отнася за приемане на протокола от заседание на Управителния съвет на Общински фонд „Култура“. Другата – за отпускане на финансови помощи на граждани.

Сред по-важните точки Митев открои промяната на Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. Това, по думите му, се налага, за да се синхронизира местната Наредба с текстовете в приетия Закон за противодействие на корупцията.

Общинските съветници ще гласуват и определяне на новите размери на възнагражденията на кметовете на населените места. Досега размерът на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит бе 0,6% върху основната месечна работна заплата за всяка година. Ако предложението бъде одобрено, той ще стане 1 %.

На сесията ще бъде гласувано и отпускане на годишна финансова помощ в подкрепа на дейността на футболните клубове в общината в размер на 157 хил. лв.

Създаването на две нови социални услуги също попада сред точките за гласуване. И двете услуги са съотносими с тези, осигуряващи подслон. Едната представлява Кризисен център, втората – Център за временно настаняване. Община Сливен осигури материална база и за двете услуги. Бяха изградени два социални центъра в края на 2023 г. С решение на местния парламент се очаква те да заработят от 1 април т.г.

На пресконференцията днес присъства и председателят на Постоянната финансова комисия към Общинския съвет Веселина Куртева. Тя посочи в детайли размествания по отделни пера от разходната и приходната част на бюджета, които също предстои да бъдат гласувани. По думите й, става въпрос за предвидени разходи за закупуване на климатици за детски кухни и яслени групи, закупуване на два автомобила за дейността на Общинско предприятие „Градска мобилност“. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за геодезическо заснемане на изграждащата се в момента улица от „Ичеренско шосе“ до бул. „Бургаско шосе“, както и за течащите процедури, свързани с разширението на ул. „Г. С. Раковски“ и др.

Друго предложение е свързано със създаване на Временна комисия за изменение на Наредбата за символиката.

Общинските съветници ще гласуват още провеждане на конкурс за избор на управител на „Дентален център – 1 Сливен“, както и миналогодишните отчети на програмите - за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Сесията ще започне в 9 ч. в зала „Май“.

Подробните материали за предложенията могат да бъдат намерени на посочения линк на обновения сайт на Общински съвет - Сливен: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite