Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се обществено обсъждане на Концепцията на Община Сливен за интегрирани териториални инвестиции

08 април 2024 17:00, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 3 седмици, брой четения: 72
 Проведе се обществено обсъждане на Концепцията на Община Сливен за интегрирани териториални единици

Проведе се обществено обсъждане на концепцията на Община Сливен за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/. Темата е „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“. В тази концепция Общината е водеща, като нейни партньори са общините Ямбол, Тунджа и Стралджа, ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“- Сливен, ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен, Фондация „Регионален център за икономическо развитие“- Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ – Сливен, Народно читалище „Съгласие – 1862“ Ямбол, ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ - Сливен, Основно училище „Димитър Петров“ – Сливен, ПМГ „Атанас Радев“- Ямбол, „Е. Миролио“ ЕАД.

 

„За първи път по този начин се структурира финансирането на инвестициите от европейските фондове и се прилага териториалния подход. Сърцевината на нашата концепция е привличане и задържане на младите хора. Когато говорим за подобряване на стандарта на живот, става дума освен за по-високи доходи, а и за и добри училища, достъпно здравеопазване, добра градска среда и възможности за активен отдих и живот“, каза кметът Стефан Радев.

 

Концепцията предвижда инвестиции в техническата и образователната инфраструктура, в зелена среда, в културно наследство, спорт, туризъм и устойчива мобилност. Общият размер на средствата, за които се кандидатства, е 74 милиона лева. Регионалните съвети за развитие ще определят кои концепции ще бъдат финансирани.

 

Предстои обсъждане и на другите концепции, в които Община Сливен не е водещ партньор, но участва с предвидени за изпълнение дейности на нейна територия.

На 10 април от 14:00 ч. в зала „Май“ на Община Сливен ще бъдат представени КИТИ „Интегрирана концепция за икономически растеж, развитие на туризма, зелена икономика, устойчива градска мобилност и опазване на околната среда в Югоизточен регион“, с водещ партньор Община Нова Загора, „Модернизация на образователната среда на ПГЕЕ Мария Кюри - стабилна основа за обучение и привличане на ученици от област Сливен и региона“, с водещ партньор ПГЕЕ „Мария Кюри“-Сливен, „Модернизиране на образователна, спортна и туристическа инфраструктура - Важен фактор за развитието на качеството на човешкия капитал и конкурентоспособността на Югоизточен Регион“, с водещ партньор Национална спортна академия „Васил Левски“, „Интегрирани инвестиции в зелена градска среда, устойчива мобилност и подобряване на достъпността за развитие на региона“, с водещ партньор Община Ямбол.

 

На 11 април от 15:00 ч. в зала „Май“ на Община Сливен ще бъдат представени КИТИ „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“, с водещ партньор Община Бургас, „Регионална Екосистема за Устойчиво Развитие: Интегрирани Инвестиции за Общностно Благополучие“, с водещ партньор Югоизточен регионален иновационен център „Здраве“.

 

Концепциите са основен стратегически документ, на база на който през програмен период 2021-2027 г. ще бъдат отпускани средства за инфраструктура по програма „Развитие на регионите“.

 

На обсъждането присъстваха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-кметът Стоян Марков, общински съветници, представители на общините и институциите – партньори и др. Обществените обсъждания се организират от Община Сливен и Областния информационен център.

Снимки

 Проведе се обществено обсъждане на Концепцията на Община Сливен за интегрирани териториални единици