Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът прие реформа на пазара на електроенергия в ЕС

11 април 2024 16:20, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 165
Европейският парламент

Пазарът на електроенергия в ЕС ще бъде по-достъпен и благоприятен за потребителите

„Договорите за разлика“ ще насърчават енергийните инвестиции

Уязвимите клиенти ще бъдат защитени от прекъсване на електроснабдяването им

ЕС ще има правомощия да обяви регионална или общоевропейска криза на цените на електроенергията

Реформата, приета в четвъртък, ще направи пазара на електроенергия в ЕС по-стабилен, достъпен и устойчив.

 

Мерките, съставени от регламент и директива, вече договорени със Съвета, бяха приети с 433 гласа „за“, 140 „против“ и 15 „въздържал се“ и 473 гласа „за“, 80 „против“ и 27 „въздържал се“.

 

Законодателството ще защити потребителите от нестабилни цени. Членовете на ЕП гарантират, че потребителите ще имат право на достъп до договори с фиксирани цени или договори с динамични цени и ще получат важна информация за условията, които са избрали. Доставчиците няма да имат право едностранно да променят условията на договора.

 

Евродепутатите също така гарантират, че страните от ЕС могат да забранят на доставчиците да прекъсват доставките на електроенергия за уязвимите клиенти, включително по време на спорове между доставчици и клиенти.

 

Договори за разлика

 

Законодателството предвижда т.нар. „договори за разлика“ или еквивалентни схеми със същите ефекти, за да се насърчат инвестициите в енергия. В „договори за разлика“ публичният орган компенсира производителя на енергия, ако пазарните цени падат твърде рязко, но събира плащания от него, ако цените са твърде високи. Използването на „договори за разлика“ ще бъде разрешено във всички инвестиции в ново производство на електроенергия, независимо дали от възобновяеми източници или от ядрена енергия.

 

Криза в цените на електроенергията

 

В текста се определя механизъм за обявяване на криза в цените на електроенергията. В ситуация на много високи цени и при определени условия ЕС може да обяви регионална или общоевропейска криза с цените на електроенергията, което ще позволи на държавите членки да предприемат временни мерки за определяне на цените на електроенергията за МСП и енергоемките промишлени потребители.

 

Цитат

 

"Тази реформа поставя гражданите на преден план при разработването на пазара на електроенергия. Текстът включва мерки за защита на гражданите, особено на най-уязвимите, и за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници. Парламентът направи крачка напред в демократизирането на енергетиката, създавайки дизайн на пазара, който отговаря на неуспехите, разкрити от енергийната криза. Всички потребители, включително микро-, малките и средните предприятия, ще имат достъп до дългосрочни, достъпни и стабилни цени.", заяви докладчикът Николас Гонсалес Касарес (С&Д, Испания).

 

Следващи стъпки

 

След одобрението на Парламента Съветът трябва също така официално да приеме законодателството, за да стане закон.

 

Контекст

 

Цените на енергията нарастват от средата на 2021 г., първоначално в контекста на икономическото възстановяване след COVID-19. Цените на енергията обаче нараснаха рязко поради проблеми с доставките на газ след войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Високите цени на газа оказаха незабавен ефект върху цените на електроенергията, тъй като те са свързани помежду си в рамките на системата за подреждане по пределни разходи, където най-скъпият (обикновено на основата на изкопаеми горива) енергиен източник определя общата цена на електроенергията.