Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЕП: Жените трябва да имат пълен контрол върху сексуалното и репродуктивното си здраве и права

11 април 2024 16:23, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 199
Европейският парламент

Правото на аборт е основно право

Държавите членки трябва напълно да декриминализират абортите

Групи, противопоставящи се на правото на избор не трябва да получaват финансиране от ЕС

Образованието в областта на сексуалността и взаимоотношенията трябва да е достъпно за всички

Евродепутатите призовават Съвета да включи сексуалното и репродуктивното здраве и правото на безопасен и законен аборт в Хартата на основните права на ЕС.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 336 гласа „за“, 163 „против“ и 39 „въздържал се“, евродепутатите искат да затвърдят правото на аборт в Хартата на основните права на ЕС — искане, което са отправяли няколко пъти. Евродепутатите осъждат отстъплението по отношение на правата на жените и всички опити за ограничаване или премахване на съществуващите защити за сексуалното и репродуктивното здраве и права (СРЗП) и равенството между половете в световен мащаб, включително в държавите членки на ЕС.

 

Те искат член 3 от Хартата да бъде изменен, за да гласи, че „Всеки има право на телесна автономност, на свободен, информиран, пълен и всеобщ достъп до сексуално и репродуктивно здраве и права, както и до всички свързани здравни услуги без дискриминация, включително достъп до безопасен и законен аборт“.

 

Текстът настоятелно приканва държавите членки да декриминализират напълно абортите в съответствие с насоките на СЗО от 2022 г. и дапремахнат и да се борят срещупречките пред аборта,като призовават Полша и Малта да отменят своите закони и други мерки относно забраните и ограниченията на абортите. Членовете на ЕПсе противопоставят на факта, че в някои държави членки абортите се отказватотпрактикуващи лекари, а в някои случаи и от цели медицински институции, въз основа на клауза за „съвестта“, често в ситуации, при които всяко забавяне застрашава живота или здравето на пациента.

 

Образование и висококачествени грижи

 

Методите и процедурите за аборт трябва да бъдат задължителна част от учебната програма за лекари и студенти по медицина, заявява Парламентът. Държавите членки следва да гарантират достъп до пълния набор от услуги в областта на СРЗП, включително всеобхватно и съобразено с възрастта образование в областта на сексуалността и взаимоотношенията. Следва да се предоставят достъпни, безопасни и безплатни контрацептивни методи и консумативи, както и консултации по семейно планиране, като се обръща специално внимание на достигането до уязвимите групи. Жените, живеещи в бедност са непропорционално засегнати от правни, финансови, социални и практически пречки и ограничения по отношение на абортите, казват евродепутатите, призовавайки държавите членки да премахнат тези пречки.

 

Спиране на финансирането от ЕС на групи против правото на избор

 

Евродепутатите са обезпокоени от значителното увеличаване на финансирането на групи, противопоставящи се на равенството между половете и против правото на избор по света, включително в ЕС. Те призовават Комисията да гарантира, че организациите, работещи срещу равенството между половете и правата на жените, включително репродуктивните права, не получават финансиране от ЕС. Държавите членки и местните органи на управление трябва да увеличат разходите си за програми и субсидии за услуги в областта на здравеопазването и семейното планиране.

 

Контекст

 

Франция стана първата страна, която утвърди правото на аборт в конституцията си на 4 март 2024 г. Здравеопазването, включително сексуалното и репродуктивното здраве, попада в обхвата на националните правомощия. Промяната на Хартата на основните права на ЕС с цел включване на абортите ще изисква единодушно съгласие от всички държави членки.