Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Културни институти бяха обновени по проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“

26 април 2024 08:58, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 212
Културни институти бяха обновени по проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“

Приключиха дейностите по проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“, подсигурен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Това обяви на заключителна пресконференция днес ръководителят на проекта Дора Чанева.

 

Ревитализирани, ремонтирани и оборудвани са пространства в Художествена галерия „Димитър Добрович“, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и зала „Сливен“, които ще бъдат използвани в бъдеще за организиране и провеждане на изложби, представяния на книги и различни други камерни събития. В зала „Сливен“ са обновени прилежащите части и са поставени мултимедия и екран. Фоайетата са оборудвани като пространства за временни изложби, срещи с автори, представяния на книги и други културни прояви. В Художествена галерия „Димитър Добрович“ са освежени и обновени експозиционните пространства, подменени са инвентарът и осветлението за излагане на картините. В Регионалния исторически музей е извършен ремонт, монтирана е платформа за хора с увреждания. На първия етаж те могат да гледат видеа за всички експонати в петте обекта към музея.

 

Експерти от музея, галерията и Община Сливен се включиха в обучения на теми за културно предприемачество, развитие и привличане на нови публики, социализация на културното наследство, интерпретация на културните ценности, включване на новите технологии в работата на културните институции.

 

В рамките на проекта е извършен анализ и изготвен предприемачески план, който има за цел привличане на нови публики от най-различни възрасти.

 

Реализирани бяха изложби, срещи-разговори за живота и бита на различните етноси, представяния на книги, кръгла маса на тема: „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“. Изработени са каталози, пътеводители, музейни сувенири и реплики.

 

Целта на е проекта е съхраняване и популяризиране на сливенското културно наследство, представяне на културната идентичност на местните етноси и повишаване толерантността, разбирането и приемането на различни културни ценности. Той е на стойност 574 569 лв. и с продължителност 22 месеца.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА