Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният съвет по условия на труд

26 април 2024 15:19, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 186
Областен съвет по безопасност на труда

Днес в Областна администрация- Сливен се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

В състава му влизат представители на регионалните структури на синдикатите, на работодателските организации и експерти от Областна администрация Сливен.

Дневният ред на днешното заседание включваше изслушване и дискусии по няколко теми: годишен отчет за дейността на Областния съвет по условия на труд за 2023 г., информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2023 г., анализ на резултатите от проверките на Дирекция „Инспекция по труда” Сливен през първото тримесечие на 2024 г., както и съвместното отбелязване на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа и Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

Директорът на ТП на НОИ в Сливен – Стефан Робето, представи информация за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2023 година. За периода са декларирани общо 69 броя трудови злополуки, от които 65 бр. по чл. 55, ал. 1 и 4 броя по чл. 55, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. Декларирани са 65 травматични и 4 нетравматични злополуки. Броят на разследваните злополуки през 2023 г. е 13, от които една за друго териториално поделение на НОИ, станала на територията на област Сливен. За 3 смъртни злополуки са издадени разпореждания за неприемането им за трудови.

 

Директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ – Ирена Иванова, запозна участниците в заседанието с резултатите от проверките в област Сливен през първото тримесечие на 2024 година. Констатираните нарушения на трудовото законодателство за периода са общо 1912, от които 963 броя – по здравословни и безопасни условия на труд. Приложени са 1880 принудителни мерки. Съставените актове за нарушения на нормите на трудовото законодателство за здравословни и безопасни условия на труд са 37. Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен извършва планови проверки и такива по сигнали.

Днешното заседание на Областния съвет по условия на труд завърши с отдаване на почит пред паметната плоча на жертвите на трудови злополуки пред комплекс „Печ“, в което взеха участие инж. Маринчо Христов, представители на институции, синдикалисти, работодатели, общественици.

Снимки

Областен съвет по безопасност на труда Поднасяне на цветя пред паметната плоча Областният управител поднася цветяПоднасяне на цветя пред паметната плоча Паметна плоча