Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 65 са номинациите за наградата "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

02 май 2024 13:16, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 323
Над 65 са номинациите за наградата "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

Над 65 са тазгодишните номинации за наградата "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване. Това съобщи пред журналисти Росица Петрова, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен.

 

Наградата се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга. От 8 до 10 май ще се състои неговото двадесет и шесто издание.

 

Официалната церемония по връчването на наградата „Константин Константинов“ в различните категории (за цялостен принос, за автор, за илюстратор, за издателство) ще бъде на 9 май. Водещи на събитието ще са актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов. В концерта ще се включат млади певци, танцьори и музиканти, носители на призови места в международни и национални музикални и танцови конкурси.

 

За шести път ще бъде връчена и награда на детското жури в категория „Автор”.

 

Наградите са присъждат след сериозна селекция, отбеляза Росица Петрова. По думите й е възможно да не бъде връчена награда в някоя от категориите.

 

В миналогодишното издание на литературния форум носители на наградата станаха художникът Петър Станимиров в категорията “За цялостен принос” към детското книгоиздаване, в категория „Автор“ - Цвета Брестничка, в категория „Илюстратор“ – художника Кирил Златков, награда на детско жури в категория „Автор" бе писателят Иво Сиромахов. В категорията "Издателство" не бе присъдена награда.

 

Тя е учредена през 2004 г. и включва пластика, диплом и парична сума. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров.

КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА В СЛИВЕН ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: КОРЕСПОНДЕНТ НА БТА В СЛИВЕН ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА