Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прессъобщение

27 септември 2007 14:38, Administrator (Sliven.NET)
Излъчване: ВиК-Сливен преди 16 години, брой четения: 1504

Възстановено и напълно нормализирано е нарушеното заради злоумишлено замърсяване водоподаване в град Твърдица. Това стана след като водният оператор в Сливен получи уведомително писмо от регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, че, след извършените изпитания на качествата на водата в Твърдица, няма пречки да бъде възстановено водоснабдяването на засегнатия от замърсяването участък. Последните химични и микробиологични проби на твърдишката вода са с много добри показатели.

Инцидентът с отравянето на питейната вода в Твърдица, чрез изливане на дизелово гориво във водоснабдителната шахта в м.”Радомец” на 1,5 км от общинския център, няма прецедент в страната. За „В и К”-Сливен това беше тежка авария, застрашаваща да замърси голяма част от водопроводната мрежа в Твърдица, ако водопреносното дружество не беше предприело спешни мерки за остраняването й. Населението, получаващо вода от замърсения участък, беше предупредено навреме да не ползва водата за пиене, докато водопроводът не бъде прочистен напълно чрез промиване. За снабдяване с вода на потърпевшите граждани бяха пуснати в употреба две допълнителни чешми.

В продължение на две седмици служителите на „В и К”-Сливен полагаха усилия за преодоляване на аварията с водопровода в Твърдица. Беше прочистена шахтата, с ежедневна профилактика се неутрализираше замърсяването във всеки дом, всеки ден проби от водата се изследваха в специализирани лаборатории. На 14 септември пробите от лабораторията на министерството на околната среда и водите показаха, че вече няма наличие на нефтопродукти във водата на Твърдица. Водният оператор даде разрешение за ползване на питейната вода, след като получи пълни гаранции за чистотата й и от РИОКОЗ-Сливен.

Ръководството на „В и К”-Сливен се надява разследващите органи да открият и накажат извършителя на престъплението. За подобно умишлено деяние, граничещо с тероризъм, чл. 349 от Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.