Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Христина Чолакова и зам.-областният управител Фатме Мустафова участваха във фестивала на фолклорните носии и умения.

25 август 2008 16:41,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1282
12121

Той се проведе от 22 до 24 август в местността „Добромирица" край с. Жеравна. Организатори на уникалното народно увеселение, организирано за първи път у нас, бяха най-големият частен фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ" съвместно със „Сдружение за Жеравна" и община Котел. Сред гостите беше и заместник-министърът на културата Надежда Захариева.

Идеята на фестивала е да създаде автентична и естествена среда и далеч от цивилизацията, от мобилните връзки и градската динамика, поне за три дни участниците да си спомнят как са живели дедите им. Затова организаторите изискваха всички присъстващи да са във фолклорна носия и забраниха носенето на предмети на цивилизацията.

Двете дами от ръководството на Областна администрация – Сливен спазиха изискването, като се облякоха в тоалети от Сливенския градски бит от началото на ХХ век, предоставени от фонда на Регионален исторически музей - Сливен. Г-жа Чолакова приветства организаторите и гостите облечена с дневна копринена рокля в синьо, обшита с черни ширити. Тоалетът й бе допълнен от красива черна дантелена пелерина, внесена от Париж, малка чантичка с ресни и черна шапка. Г-жа Мустафова пък бе облечена с дамски светлолилав костюм от тежка коприна с бие от сърмена бродерия и ресни, допълнен от ефектен шал от щраусови пера, светла чантичка и шапка. Двете дамски шапки са били собственост на съпругата на Илия Гудев – виден учител и общественик, кмет на Сливен от 1905 до 1908г.

След приветствието си г-жа Чолакова връчи на домакина на проявата – кмета на с. Жеравна, бъклица с червено вино, с която да посреща гостите и участниците във фестивала. Имаше много танци и песнопения от различните краища, изпълнения на 100-те каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери, самобитни занаяти и традиционни гозби. Лееше се руйно вино, въртяха се чевермета, пехливани мериха сили и имаше дефиле на автентични фолклорни носии.

Снимки

21211313131313