Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На Празника на билките и лечителите в с.Бяла в читалището бе открита и компютърна зала по проект „Глобални библиотеки”

27 юни 2011 10:54,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 1399
снимка

От 2000г., всяка година на 24 юни-Еньовден, Фондация „Съхраняване духа на българина”, читалище „Хр.Ботев” и кметство с.Бяла, община Сливен организират Празник на билките и лечителите. Според народния календар това е най-големия билкарски празник. Празникът е посветен на слънцето и борбата срещу болестите. Смята се, че на този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести. Според поверието срещу Еньовден билките придобиват най-голяма лечебна сила. Затова на този ден е най-масовото им събиране. От направените билки се правят “еньовски” китки и венци, увива се голям венец, през който се провират всички за здраве. Изпълняват се предавани от поколение на поколение местни ритуали „Мълчана вода” и „Еньова буля”, правят се наричания. Празникът отдавна се е превърнал в емблема на селото.

В програмата на празника бе включена и официалната церемония по откриването на компютърната зала в читалището оборудвана по програма „Глобални библиотеки – България”. Гости на събитието и на уникалния празник на билките и лечителите бяха областният управител на Сливенска област Марин Кавръков, Христо Карабекиров – зам.областен управител, Петя Руменова – секретар на община Сливен, Дора Ескидарова – началник отдел „Култура и вероизповедания” –община Сливен, Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен и регионален координатор на проект „Глобални библиотеки-България”, общински съветници, доброволци от Корпуса на мира, читалищни дейци и библиотекари от гр.Сливен и областта, много граждани.

Празникът на билките и лечителите бе открит от кмета на с.Бяла Жельо Желев. Детската фолклорна група към читалището изпълни традиционните ритуали и наричания. Празникът продължи с изпълнения на танцовата формация за автентичен фолклор към читалището.

След уникалните изпълнения, областният управител М.Кавръков поздрави жителите на селото и пожела празникът да продължи да се провежда и в бъдеще, защото само така ще се съхранят за поколенията българските традиции и обичаи. С приветствие към присъстващите се обърна и Росица Петрова – Василева. Тя подчерта, че читалище „Христо Ботев” изпълнява успешно не само традиционните за едно читалище дейности, но чрез участието си в проект „Глобални библиотеки-България” предлага на населението и модерни информационни услуги, и вече е част от информационното общество без граници. С инициативите и проектите си се превръща в неотменна част от живота на местната общност.

В края на тържеството областният управител Марин Кавръков, Петя Руменова и Росица Петрова откриха официално компютърната зала.

Снимки

снимкаснимкаснимка