Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (ОССЕИВ) към областния управител на Област Сливен...

06 октомври 2011 15:13,
Излъчване: Област Сливен преди 12 години, брой четения: 972
снимка

Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (ОССЕИВ) към областния управител на Област Сливен проведе заседание на 6 Октомври от 11.00 часа в заседателната зала на областна администрация – Сливен. В работата на съвета взеха участие 16 от общия 24 членен състав. Заседанието откри г-н Марин Кавръков,областен управител, който е и председател на съвета.

В дневният ред бяха включении 5 точки, а именно:

1.Промяна в състава на ОССЕИВ;

2.Приемане на актуализиран Правилник за устройството и дейността на ОССЕИВ;

3.Подкрепа на Декларацията на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси (НССЕИВ) във връзка с проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа. Информация за дейността на НССЕИВ. Докладва: Стела Костова, Зам.председател на НССЕИВ;

4.Информация за функциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация и на регионалното представителство, ред и условия за образуване на производство. Съотношение на жалбите по признак етническа принадлежност спрямо общия брой жалби в региона. Проблеми в етническо отношение. Докладва: Мариана Жекова, регионален представител на комисията за защита от дискриминация.;

5. Разни

След проведеното гласуване дневният ред беше приет единодушно. Без промени беше приет също и предложения актуализиран Правилник за дейността на ОССЕИВ. С 16 гласа „за” членовете на съвета подкрепиха Декларацията на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси, във връзка с проявите на нетолерантност и език на омраза на етническа основа.

Г-жа Стела Костова запозна присъстващите с дейността на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси и подготвящата се Стратегия за инеграция на ромите с програмен период до 2020 г.

Информация за функциите и правомощията на Комисията за защита от дискриминация и на регионалното представителство, представи г-жа Мариана Жекова. Тя запозна членовете с реда и условията за образуване на производство, а също и със съотношението на жалбите по признак етническа принадлежност спрямо общия брой жалби в региона.

В последната точка от дневния ред, председателят на съвета, г-н Марин Кавръков очерта двете основни според него направления, по които е необходимо да се работи с ромската общност в бъдеще: образование на ромите, включително и ограмотяване на неграмотните, което директно рефлектира върху броя на безрабоните и непрекъсната разяснителна и превантивна дейност, с цел недопускане на бременност и раждане при малолетни и непълнолетни момичета от ромската общност.

Снимки

снимка