Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Парламентът ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания

26 януари 2012 19:37, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 1796
---

Парламентът ратифицира с единодушие Конвенцията за правата на хората с увреждания. Конвенцията е приета на 13 декември 2006 г. от Организацията на обединените нации и влязла в сила на 3 май 2008 г. България я е подписала на 27 септември 2007 г., a на 18 декември 2008 г. - Факултативния протокол към нея, с което е поела ангажимент за последваща ратификация.

Конвенцията има характер на нов правен инструмент, който ясно и изрично да предвиди задълженията, механизмите и минимума мерки, които държавите, страни по нея, следва да предприемат, за да осигурят заявените вече равни човешки права и на хората с увреждания. За първи път се дава единно определение за човек с увреждане, основаващо се на социалния подход, а не на медицинския, според който хората с увреждания не следва да се възприемат като обекти на дарителство, медицинско въздействие и социална закрила, а като равнопоставени субекти, които заслужават уважение и равноправие. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов посочи, че в шестмесечен срок ще предложи на Министерския съвет 2-годишен план за прилагането на конвенцията в нашата страна.

 

Българските граждани ще преминават подготовка за усвояване на знания за отбраната на страната и защита на отечеството в девети и десети клас на средното си образование - по пет учебни часа на година. Това предвижда законопроектът за резерва на въоръжените сили на Република България, приет на първо четене от Народното събрание. Към граждански висши училища, военни академии и висши военни училища за студентите в тях ще се разкриват курсове по начална и/или специална военна подготовка от министъра на отбраната съгласувано със съответните ръководства. Завършилите начална или специална военна подготовка ще се вписват на военен отчет и ще бъдат ресурс за потребностите на резерва.