Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Христина Чолакова взе участие в регионална среща “Правата на гражданите, доброто управление и местната власт”...

11 декември 2008 14:21,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 980

Областният управител Христина Чолакова взе участие в регионална среща “Правата на гражданите, доброто управление и местната власт”, която се проведе днес – 11 декември, в гр. Казанлък. Тя бе инициирана от омбудсмана на Р. България Гиньо Ганев с идеята да се повиши информираността на обществото и на държавните и общински органи и техните администрации за новите изисквания, които процесът на децентрализация на управлението поставя пред местните органи от гледна точка на правата на гражданите. На срещата присъстваха областни управители, кметове на общини от Регионална асоциация „Тракия”, представители на регионални структури на централната изпълнителна власт, синдикати, прокуратура, граждански организации и медии.

“Европейският съюз не е съюз на нации и държави, а на ценности и територии. Казано на български – съюз на общини. И процесът на децентрализация е толкова наложителен, колкото не го съзнаваме. Ако няма изразен процес на децентрализация в България, няма и демократичен прооцес”, отбеляза при откриването на форума г-н Ганев. Той представи своите препоръки “Правата на гражданите, доброто управление и местната власт”, очертаващи принципите на доброто управление, които местните власти следва да прилагат. Омбудсманът изрази волята си да бъде осъществяван граждански контрол върху процеса на децентрализация на властта, така, че в максимална степен да бъдат зачитани правата и свободите на гражданите и свързаните с тях интереси на местните общности. Сред характеристиките на доброто управление г-н Ганев посочи прозрачността, отчетността, участието на гражданите, ефективността, а над всички тях – върховенството на закона и на правата на човека.

Главният секретар на омбудсмана Борислав Цеков се спря на препоръките на омбудсмана за постигане на добро управление на местно ниво, което зачита правата на гражданите. Росица Тоткова, директор на Дирекция “Жалби и сигнали на граждани” при националния омбудсман, сподели някои проблеми, поставяни от гражданите пред националния омбудсман, а Васил Тончев – директор на агенция „Сова Харис”, представи резултатите от социологическо проучване на общественото мнение за дейността и ефективността на общинската администрация.