Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предприемач от ГЕРБ-Сливен работи със световна фирма за производство на разсад за цветя

17 април 2012 12:45, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 12 години, брой четения: 3310
Николай Колев

Повече от 20 години българинът носи на гърба си бремето на криза, която няма свършване, но и на надежда, че всеки момент ще се появи светлина в тунела. Един от хората, които не смятат, че това са светлините на идващия влак, е Николай Колев. Оптимист по природа той преодолява трудностите и отказва да се вайка. Вече десет години се занимава с бизнес и споделя, че в днешно време не е лесно, но няма място и да се оплакваме.

Основната му дейност е производство и търговия на цветя и продажба на хранителни стоки. Живее в Сливен, но бизнесът му е в село Тополчане и е пример за предприемчивост, находчивост и упоритост. Той дава хляб на 12 души, има две магазинчета за цветя в Сливен и модерен супермаркет в селото.

„Когато се уволних от казармата, трябваше да се насоча към някаква дейност. Като млад човек бях на кръстопът – дали да остана в България или да поема навън. Преди 30 години моите родители се занимаваха с производство на цветя и аз реших да опитам. В началото пробвах със зеленчуци, но постепенно се прехвърлих изцяло на цветя. Те са малко по-специфични, трудно се отглеждат и трябва да им посветиш цялото си време. Първите години работих с български фирми, но после прекратих, за съжаление, и основно работя с германска и холандска фирми. В България няма кой да произвежда качествени семена и разсади”. В оранжериите на Николай има голямо разнообразие, отглеждат се почти всички познати и подходящи за нашите условия цветя - лилиуми, хризантеми, гладиоли, ириси, нарциси, лалета…Стремежът е в бъдеще да се премине към производство и на по-екзотични цветя, макар че и сега не липсват такива. Вече четвърта година се отглежда еустома, чието българско наименование е пустинна роза и Николай е единственият производител на нежното и красиво цвете от Пловдив чак до Бургас. Той прави опити да гледа и алстромелия, която е създадена инвитро в Холандия. В настоящия момент предприемачът разполага с няколко оранжерии, разположени на различни места в село Тополчане. Бъдещите опити за разрастване на бизнеса са свързани с изграждането на нова база – стъклена оранжерия с по-добри системи за подхранване и отопление, отглеждане на сортове, които не виреят в България и обединяване на едно място цялото производство.

 

„С течение на времето се доказахме и се гордея с това, че сме най-добрите в Сливенска област. 50 процента работим на едро с фирми от Бургас, Карнобат и Ямбол. От две-три години насам цветята се търсят по-малко и

се опитваме да работим със саксийни цветя, за да можем да преодолеем кризата. Борбата е жестока. Трудно се прави бизнес в България и трудно се оцелява по време на криза. Цените вървят нагоре, торовете - с 10-15 процента, горивата също се покачват. В момента единствено запазваме ниските заплати, което може би спасява българското производство”, казва Колев.

Той има и насаждения с праскови, но за съжаление дръвчетата не виреят. Най-вероятно районът не е подходящ за отглеждането им, смята той и съветва младите хора, които тепърва имат намерение да се занимават със земеделие, добре да проучат кои сортове са подходящи за района, на каква температура издържат и какви грижи са нужни за добра реколта. „Мен нямаше кой да ме посъветва и всичко съм постигнал с мои усилия и усилията на моето семейство. Общо взето – трябва да стискаме юмруците и да работим. Място за оплакваме няма. Всички имаме за какво да се оплачем, но горе – главата. И началото беше трудно и сега е трудно, когато трябва да се развиваш, но не се ли развиваш – загиваш. В земеделието се надявам ЕС да развърже кесията, да се изравнят субсидиите”.

Николай Колев е председател на областната структура на Предприемачи ГЕРБ-Сливен. Една от причините да се насочи към политиката е търсенето на нещо ново, добри идеи и възможност за промяна. Харесва упоритостта на премиера Бойко Борисов и вярва, че той ще изведе България към по-добро. „Доста хора си затварят очите, но аз смятам, че като господин Борисов управленец не сме имали. Той е добър ръководител, доказва се непрекъснато със смели решения и се надявам в следващия мандат България да тръгне много успешно нагоре. Ненапразно от ЕНП и ЕС хвалят неговото правителство. Оптимист съм за управлението на ГЕРБ. Очаквам да живеем по-добър живот, да се върнат моите приятели, младите хора в България, да работим и да се развиваме тук, където са родителите ни, децата ни и всички близки”, изрази надежда предприемачът.

Преди дни той бе домакин на Матиас Тилман от немската фирма Селект, с която Николай Колев работи от няколко години. Фирмата е една от трите най-големи в света за производство на разсад за цветя, многогодишни растения и декоративни треви. Централата й е в Щутгард, има структури в Уганда, Кения, Мексико, Тенерифе и в Европа. Матиас Тилман отговаря за бизнеса в Източна Европа. „Целта на визитата ми е да видя производството на цветя от фирмата на Николай Колев и ако можем да помогнем в намеренията му да работи за производство на цветя в саксии, а не само за рязан цвят. Има голямо разнообразие в неговите оранжерии, въпреки малкия район, в който работи”, каза Тилман. Той дава съвет да се наблегне на храненето на цветята и анализите на pH на водата. „Това е много важно. Трябва да се поддържа неутрално pH от порядъка на 6,5 6,8. Много е добра и идеята на Николай да събере всичко на едно място с тази нова оранжерия. Харесвам начина, по който той прави нещата, понеже започва отначало, на различни места и когато вижда какъв е резултата от труда му, да изгради нещо по-голямо на едно място, отколкото първо да направи една оранжерия и да се чуди какво да я прави”, допълва немският специалист. Тилман е с приятни впечатления от България, снима с любопитство ръчното плетене на мрежа от служителките в оранжериите, защото в Германия не наблягат на ръчния труд, защото е много скъп. Не подминава и животните, които българите отглеждат в старомодни кошари и споделя, че картината му напомня за Витлеем. Смята, че България е чудесна страна, с прекрасна природа, че имаме добри корени и вече е време да тръгваме нагоре.

 

Снимки

Николай Колев и Матиас Тилман ---------------------------