Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Учениците показват подобрена концентрация и изпълнение при работа под ЛЕД осветление

22 юни 2012 14:25, Калчо Василев (ДейтаМплант ООД)
Излъчване: Сливен НЕТ преди 6 години, брой четения: 1208
Класна стая по време на експоримента

Проучване, изследващо ефектите на светлината върху изпълнението на ученици в две училища в Улм, Германия, проведено от "ZNL TransferZentrum fur Neurowissenschaften UND Lernen" (Трансфер Център за Неврология и обучение) и с производителя на осветление Osram се е провело между ноември 2011 г. и февруари 2012 г. Целта на проучването е да разберете дали осветление, което симулира дневна светлина може да увеличи концентрацията и когнитивните функции в учениците. Резултатите са последователно положителни, поради биологично оптимизираната осветление в класните стаи, учениците, които са взели участие в проучването на Osram са постигнали по-добри резултати в сравнението с група стандартизирани тестове за способността за концентрация. Скоростта на тяхното изпълнение също се е увеличила.

 

ZNL и Osram са започнали изследвания в областта на ефектите на осветлението върху когнитивното изпълнение през ноември 2011 г. в училищата Фердинанд фон Стайнбайс (Ferdinand von Steinbeiss School) и в Роберт Бош (Robert Bosch School ) в Улм, Германия. Във всеки случай, по една класна стая е била снабдена с биологично оптимизирана ЛЕД светлина. Младите хора, вариращи от 17 до 20 години, са изследвани както в класната стая с новото осветление така и в класните стаи с конвенционално осветление. За продължителността на проучването, студентите трябвало непрекъснато да изпълняват различни стандартизирани упражнения и тестове, за концентрация, например като тест на d2 на Brickenkamp за внимание. Резултатите от тестовете са сравнявани между тези с биологично ефективна ЛЕД светлина и с тези с конвенционално осветление.

 

Изкуствено дневна светлина с помощта на различни по цвят ЛЕД диоди.

Биологично оптимизирано ЛЕД осветление, може да бъде произведено чрез комбиниране на сини и бели ЛЕД диоди. Osram инсталирали LED светлоизточници, разработена от тяхната дъщерна компания Siteco, така че те са достигнали изкуствен бял ден в класната стая, специално за това изследване. "За да се създаде изкуствено небе в класната стая, ние използваме ЛЕД ленти със сини и бели ЛЕД диоди, които могат да бъдат контролирани независимо един от друг. Така температурата на светлината може да се смесва динамично и да се възпроизвеждат цветовата температура на небето вътре в сградата", обяснява д-р Хана Хелбиг (Dr. Hannah Helbig), мениджър иновации на Osram.

 

Намаляване на социалната отпадналост (т.н. jetlag).

"Въпреки, че се знае от дълго време, че светлината с един специфичен температурен цвят и интензивност на осветлението има положителен ефект върху работата на хората и благосъстояние, резултатът, че учениците с биологично оптимизирано ЛЕД осветление показаха с до една трета по-малко грешки в теста за концентрацията е впечатляващ", каза д-р Катрин Хиле (Dr. Katrin Hille ) (ръководител на изследванията в ZNL), отговарящ за светлиното проучване. Принос за положителните резултати е и фактът, че биологично оптимизираната светлина осигурява стимулация на тялото, както ако съответното лице е на открито. Това означава, че циркадните ритми на учениците се изместват напред и младите хора стават годни за работа и учение в по-ранната част на деня. Следователно, тази светлина може да противодейства на социалната (jetlag) сутрешна умора която се наблюдава периодично при младите хора. Много от участниците в проучването са ентусиазирани за новото осветление: "Моята концентрация е по-добра. Докато на нормална светлина, понякога трябваше да полагам усилия за да остана буден в класната стая.", така един ученик описва опита.

 

Учителите също се възползват от експеримента.

Не само учениците се ползват от предимствата на новата светлина - това правят и учителите. "Много учители, дори и тези, които бяха скептично настроени за новото осветление в началото, ми казаха, че в края на проучването, те също се чувствали по-добре", каза ZNL изследователя Оливер Кейс (Oliver Keis), който също е работил в проучването.