Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Меглена Кунева дискутира със сливенци mо защитата на потребителите

20 февруари 2009 14:02,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1289
kuneva-1

Eвропейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева беше в Сливен, за да участва в среща-дискусия на тема „Европейският съюз – сила за промяна”, която се състоя вчера – 18 февруари, в камерната зала на Драматичен театър „Ст. Киров” в Сливен. Проявата бе организирана от Представителството на Европейската комисия в България, Областния управител на област Сливен, кметът на Община Сливен и Информационен център Europe Direct – Сливен. Тя е част от действията на г-жа Кунева за повишаване информираността на гражданите по европейските въпроси.

Срещата беше открита от областния управител Христина Чолакова. След като припомни някои основни щрихи от биографията на Меглена Кунева, тя призова присъстващите да се възползват от уникалната възможност да обсъдят с г-жа Кунева актуални и от важно значение въпроси.

„В много страни контролът на храните се извършва от една единна агенция за да се избегне голямата администрация и объркването на потребителите. Този въпрос е дискутиран с българското правителство още при създаването на Закона за храните, но не се случи преди приключването на преговорите, защото аргументите бяха, че времето е кратко за да стане реформата до приключването на дебатите около закона”, каза Меглена Кунева. Тя обясни, че е отпуснат допълнителен период, в който да се направят промените, защото е необходимо повече време няколкото съществуващи администрации за контрол на качеството на храните да се обединят. Г-жа Кунева призова по примера на Полша да бъдат направени масирани проверки за неизгодни условия в договорите, които се предлагат от банките у нас. Според нея пазарът у нас също трябва да се наблюдава стриктно и във връзка с това призова за повече бдителност от страна на самите потребители.

Присъстващите на срещата проявиха интерес относно необходимостта по-скоро да бъде въведен такъв закон за енергетиката, който да защитава правата на потребителите. Имаше запитвания какво е наложило толкова бързо да бъде въведена ХАСП-системата в нашето хлебопроизводство, по какъв начин производителите на праскови могат да си потърсят правата заради това, че не получават полагаемите им се субсидии, има ли възможност българският потребител да получи защита във връзка с услугите, получавани от фирми-монополи.

В края на срещата г-жа Кунева сподели добрите си впечатления от днешната информираност на българския потребител. „Има голяма разлика от времето, когато говорихме за присъединяване към ЕС и сега. Не се наемам да меря колко ни е оптимизмът днес, но вие знаете много повече, което за мен е израз на оптимизъм. Защото когато знаете повече, вие ще ме питате повече, ще ме контролирате. Продължавайте да четете и да знаете, а въпросите, които ви вълнуват, можете да задавате на моята уеб-страница и ви уверявам, че ще получите отговор”.

Снимки

kuneva-2