» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител Марин Кавръков участва в честванията по повод 109 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

03 August 2012 12:35,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 1056
Илинден

На 2 август се навършиха 109 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, а през 2012 година в цялата страна се чества юбилея – 100 години от Балканската война. На Илинден в Сливен бяха организирани няколко прояви, които отбелязаха тези годишнини. Патриотични граждани поднесоха венци и цветя на паметните плочи на Кръстю Асенов и Георги Папанчев.

Областният управител Марин Кавръков поднесе цветя на паметната плоча на полковник Борис Дрангов, която се намира на едноименната улица в Сливен. На улица „Дрангов” има 32 къщи, в които живеят 132 граждани и всяка година се събират на датата на откриването на плочата – 26 май, за да почетат паметта и личността на този велик българин.

Вечерта в къщата-музей на Хаджи Димитър се състоя официалното честване на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание по инициатива на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков” – Сливен, Регионален клуб „Традиция” – Нова Загора и ВМРО – НИЕ.

В своето приветствено слово към многото събрали се граждани в двора на къщата-музей Марин Кавръков изказа своята подкрепа за Националната кампания „Да издигнем паметник на Тодор Александров – там, където е неговото място, в сърцето на Пиринска Македония”. Областният управител напомни на сливналии, че по негова инициатива предстои да се върнат в България костите на племенника на Хаджи Димитър – Кръстю Асенов, за да може тази светиня за града ни да бъде положена в костницата на паметника в центъра на Сливен и там всички да имат възможност да се прекланят пред делото на великия си съгражданин. Г-н Кавръков поднесе букет цветя и на гроба на майката на Хаджи Димитър.

Доц. Пламен Павлов представи своята нова поредица книги в десет тома, озаглавена „Бележити българи”, която съдържа почти всички велики исторически личности през различните периоди в лицето на Хаджи Димитър, Стефан Стамболов и др.

Photos

ИлинденИлинденИлинденИлинденИлинденИлинденИлинденИлинденИлинденИлинден