Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областната епизоотична комисия

09 август 2012 16:37,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 942

На 09.08.2012 г. се проведе заседание на Областната епизоотична комисия.

Поводът за провеждане на заседанието са констатирани случаи на африканска чума по свинете в района на Запорожието на територията на Република Украйна и опасността заболяването да проникне на територията на Република България. Заболяването не засяга хората, но е много заразно и опасно за свинете.

Заболяването се пренася не само от животно на животно. То може да се разпространи и чрез транспортни средства и заразена храна. Най-застрашени от заразяване са свободно отглежданите свине и тези, които се отглеждат в малки лични стопанства. Украинските власти са докладвали на Световната организация по здравеопазване на животните за огнище на африканска чума по свинете точно в такъв тип стопанство. Източникът на вируса не е известен, но се предполага, че е проникнал, преодолявайки сравнително голямо разстояние по суша или по море, от района на Кавказ. Заболяването не се е разпространило постепенно, а е свързано с транспортиране на свине, продукти или движение транспортни средства.

Областната епизоотична комисия предложи на Областния управител да бъдат разпоредени следните мерки:

1.Да се свикат незабавно общинските епизоотични комисии в общините на област Сливен, за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяването на територията на областта.

2.Кметовете на населените места да разпоредят засилен контрол върху сметищата за нерегламентиран достъп на свине.

3. Да се засили контролът върху забраната за изхранване на домашни свине с кухненски отпадъци.

4. Да се извърши проверка, относно изправността на техниката за извършване на дезинфекция и дезинсекция.

5.Кметовете на населените места да извършат проверка на всички сметища по отношение на тяхното ограждане и недопускане на достъпа на животни и хора.

6. Проверка на начините за обезвреждане на кухненските и хранителни отпадъци и опаковки от хотелите, ресторантите, паркингите и фирмите за кетъринг.