Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седем фирми от областта ще получат компенсации за непълно работно време на работниците и служителите си

30 март 2009 16:07,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1354
заетост-1

Във връзка с изпълнението на Постановление на Министерския съвет № 44 от 19 февруари т.г. за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, за които е установено непълно работно време в икономическите сектори „индустрия” и „услуги”, днес стана ясно, че пълно финансиране ще получат 7 фирми от област Сливен. Това бе гласувано на провелото се в Областна администрация – Сливен заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на област Сливен. Това е мярка, посредством която работодателите ще бъдат подпомогнати да задържат персонала си в период на затруднение, както и да бъдат подпомогнати работниците и служителите им, като им се изплащат за период до 3 месеца по 120 лв.

Съгласно чл. 7, ал. 4 и ал. 5 от Постановлението, Комисията по заетост следва да направи общо класиране за областта на оценените от Съветите за сътрудничество документи в рамките на разпределените финансови средства.

За област Сливен утвърдената сума за изплащане на компенсации е 128 059 лв. Комисията взе решение тези средства да бъдат разпределени за първите 7 фирми, класирани според оценката на Съвета за сътрудничество от общо 16 фирми от областта, подали документи по това постановление. Най-висока е оценката на „Колхида Сливен” ЕАД – 70 точки, за 107 човека. Следващите в списъка, които ще могат да се възползват от ПМС 44, са „Анхрима” ЕООД – 7 човека, 65 точки; ЕТ „Ареа Димайн – Петър Петров” – 24 човека, 50 точки; „Фрукто Сливен” АД – 30 човека, 50 точки; „Митрон” ООД – Нова Загора - 6 човека, 50 точки; „ЗММ – Нова Загора” АД – 133 човека, 50 точки и „Европейска Светлинна Индустрия” ООД – Сливен – 45 човека, 45 точки. За пълното финансиране на всички тях са необходими 119 273 лв., така че остава свободен финансов ресурс от 8 786 лв. Според указанията на Министерството на труда и социалната политика не се допуска одобряване на декларации само на част от работниците и служителите на един работодател.

ЗММ – Сливен АД остана извън одобрения списък, въпреки че има равен брой точки с фирмата, заела седмо място, което породи много дебати. Членовете на комисията споделиха, че поради това, че фирмата е структуроопределяща за икономиката на областта и разполага с висококвалифицирани специалисти, тя следва да бъде подкрепена от държавата. От двата синдиката не скриха недоволството си, че постановлението е прието без да се вземат предвид техните забележки.

За недостигащите за компенсации средства за класиралата се на осмо място фирма „ЗММ Сливен” АД комисията взе решение директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта” - Бургас да уведоми писмено изпълнителния директор на Агенцията по заетостта за необходимостта от осигуряване на допълнителни средства за компенсации на всички подали декларации работници и служители на този работодател съгласно указанията на министъра на труда и социалната политика за определяне на условията и реда за изплащане на този вид компенсации.

„Постановление 44 не изчерпва финансите си с тази първа процедура, а ще продължи да работи до края на годината. При наличие на финансов ресурс се надяваме да има втора и трета процедура”, каза г-жа Велина Тодорова, директор на ДРСЗ - Бургас.