Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Извършват профилактични прегледи на ромски деца в Котел и Сливен

20 ноември 2012 14:21, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1550
---

От днес до 23 ноември в Котел и Сливен се провежда кампания за профилактични прегледи на деца от ромското население. Специално оборудван камион, с който пътуват педиатър и медицинска сестра, днес е разположен в Котел. На 21, 22 и 23 ноември екипът ще преглежда в сливенския квартал „Надежда”.

Кампанията е по инициатива на народния представител от ГЕРБ-Перник Ирена Соколова и се провежда в 40 населени места в страната. Целта е да се подобри здравния статус на уязвимите групи, принадлежащи към етническите малцинства и подобряване на достъп до медицинска помощ в общността. Извършват се педиатрични или гинекологични прегледи чрез мобилни единици на Министерството на здравеопазването. Дейностите се реализират с помощта на здравните медиатори, регионалните здравни инспекции, гинеколози, педиатри, общопрактикуващи лекари. Инициативата е част от Националната стратегия на Р България за интегриране на ромите (2012-2020).

Старт на кампанията бе даден на 12 ноември в Перник от вицепремиера и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси Цветан Цветанов. Той посочи, че успехът на Националната стратегия за интегриране на ромите може да бъде постигнат само в партньорство с местната власт, законодателния орган, неправителствени и други партньорски организации.