Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Сливен Иван Цанев получи голямата награда "Константин Константинов"

11 май 2009 09:39, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 9 години, брой четения: 462

Носител на голямата награда "Константин Константинов" - за цялостен принос в книгоиздаването за деца за 2009 година стана поетът Иван Цанев.

Национална награда в категория Автор за 2009 г. получи Мая Дългъчева.

В раздела за издателства отличието бе присъдено на издателство "Егмонт България". Тази година награда за илюстратор не бе присъдена.

Наградите се връчват по време на Националния фестивал на детската книга.

Иван Цанев е сред най-изявените съвременни български поети. Той е автор на редица книги за възрастни и на двайсет поетически книги за деца. Носител е на наградата "Петко Рачев Славейков"на Министерството на образованието и науката /1991/, на наградата на Международната академия на изкуствата София-Париж (1997).

Вписан е в Почетния списък на Международния съвет за детската книга през 1998 г. за книгата му "Весели мистерии".

Мая Дългъчева е автор на римуваната приказка "Слон и чадър"/1999/, на стихосбирките "Семки от ябълката" /2000/, "Друга приказка" /2005/, както и поредицата с приказки "Скубльо - надхитреният пират", "Стрина Мецандра на маскен бал", "Папийонка за великия Шуралди", "Подслон за Триточка". Носител е на награда за поезия в конкурса "Златен ланец" на в. "Труд" за 2005 г.

За осемнадесет години от създаването си издателство "Егмонт България"

е публикувало над 3200 издания в общ тираж от 35 милиона екземпляра. Притежава правата за издателската продукция на компаниите "Уолт Дисни", "Уорнър Брос", "Мател" и др. и е българският издател на книгите на "Нешънъл Джеографик" и на прочутата поредица романи за Хари Потър. Продажбите на седемте излезлите досега романи надхвърлиха 300 000 екземпляра.

"Егмонт България" извършва широка благотворителна дейност, насочена главно към детски градини, домове за самотни деца, болници, училища и читалища в цялата страна.

От 7 до 9 май 2009 г. Сливен беше домакин на XI Национален фестивал на детската книга. За шести пореден път събитието се провежда под патронажа на съпругата на президента на Р България Зорка Първанова.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация -Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, Ротари клуб – Сливен, най - големите детски издателства и др.

Над 2 000 деца от 7 до 16 години от цялата страна участваха със свои творби – проза и поезия, в Националния литературен конкурс на тема: „Ако имах вълшебна пръчица, щях…”. Над 300 млади художници от цялата страна на възраст от 7 до 14 години се включиха в Националния пленер за детска рисунка на тема: „Спомен за карнавала на приказките”. Гости на фестивала бяха автори, илюстратори, издатели, творци от страната и чужбина, работещи в областта на детското творчество и книгоиздаване.

Домакините от Регионална библиотека “Сава Доброплодни” посрещнаха и гости от Италия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора, Сърбия, Унгария, Гърция, Испания.

Камера във фоайето на театъра даде възможност да се наблюдават всички прояви на фестивала в реално време в интернет на адрес: http://eye.sliven.net/ .

 

Повече за проявите ще научите на електронната страница на РБ „Сава Доброплодни” - http://reglibsliven.iradeum.com/