Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бойко Борисов отговори на отворено писмо на Инициативния комитет

19 февруари 2013 21:19, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 1862
---

Премиерът Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев отговориха публично днес на депозираното в Министерския съвет през вчерашния ден отворено писмо на Инициативния комитет, организирал гражданските протести в цялата страна.

 

„По отношение на повдигнатите теми, които са свързани с енергетика, нашите разчети показват, че има възможност за намаление на цената на тока с 8 на сто от началото на следващия месец, при решение от страна на независимия регулатор-ДКЕВР“, заяви министър-председателят . В отговор на поставения от протестиращите въпрос за намаляване на квотите на производството на скъпа енергия, премиерът уточни, че в следващия период на сключване на договори, след юни месец тази година, има възможност 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар, а до изтичането на договорите с 85-90 на сто от централата.

 

Г-н Борисов заяви категорично, че в съответствие и с европейските норми и директиви, правителството няма да предприеме стъпки за национализация на електроразпределителните дружества. „Ще продължат и в следващите дни проверките от страна на прокуратурата, институциите, както и с преглед на договорите с дружествата“, поясни премиерът . Той подчерта, че разтрогването на някои от тях би довело до плащането на високи неустойки. „Тези, които са ги подписали, да бъдат така добри, да излязат и да кажат защо са ги подписали така и да поемат своята отговорност“, призова още г-н Борисов и допълни, че са предприети необходимите действия подписаните договори и заложените в тях неустойки да бъдат разсекретени до края на деня. „Когато дойдохме на власт, направихме проверка и глобихме електроразпределителните дружества с по 1 милион лева, дадохме им срок и време, за да поправят грешките си“, заяви министър-председателят като подчерта, че последващата проверка, приключила преди масовите протести- на 8 февруари, е показала отново нарушения. Министър-председателят уточни, че това са мотиви и предпоставки да бъдат наложени отново глоби, а ДКЕВР да санкционира с отнемане на лиценз ЧЕЗ.

 

Премиерът Борисов категорично заяви, че 50 % от квотата на ПП ГЕРБ в състава на ДКЕВР, ще бъде от гражданските организации, каквото е и едно от исканията на протестиращите. „ Ако другите партии са толкова демократични, колкото декларират, и те да предложат същата квота“, допълни г-н Борисов.

 

В присъствието на министри от кабинета и представители на протестиращите министър-председателят уточни, че вече са внесени в парламента предложенията за промяна в законодателството, с които да се премахне възможността електроразпределителните дружества да заобикалят закона за обществените поръчки. В същото време г-н Борисов допълни, че предстоят проверки за дейността по отчитане на изразходваната от потребителите електроенергия и напомни, че Комисията за защита на потребителите приема и разглежда колективни искове срещу получените по-високи сметки.

 

Представителите на протестиращите изразиха своята признателност за бързата реакция на премиера и министрите от кабинета, които ги запознаха с мерките и действията, предприети в отговор на техните искания.

 

Пред журналисти днес министър-председателят коментира и оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и предложенията за структурни промени в кабинета. Премиерът подчерта ролята и усилията на г-н Дянков за запазването на финансова стабилност в страната, но отбеляза липсата на действия за осигуряване на икономически растеж. „В електронното правителство се направи много малко, а той беше отговорен пред мен това да се случи“, допълни още г-н Борисов, който посочи като минус на финансовия министър и създалите се затруднения с плащанията към зърнопроизводителите. „От господин Дончев се очаква да продължи да пази финансовата дисциплина, а заедно с икономическия министър да намерят по-гъвкави форми, да улеснят бизнеса, да улеснят хората и да се задвижи икономиката по-бързо, да се продължи усвояването на фондовете по конкурентоспособност“, допълни премиерът.

 

„Моята политическа отговорност и дълг към държавата в продължение на четири години съм изпълнил. През нашето управление постигнахме финансова стабилност, изградихме големи инфраструктурни обекти и продължаваме да го правим, България няма нито една спряна европрограма, а средствата за следващия период са увеличени“, отбеляза г-н Борисов. Той напомни, че тези държави, които са просперирали и в момента искаме да приличаме на тях, са изградили стабилни политически системи, с политически партии, с носене на политическа отговорност.„ Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края. И в опозиция пак ще се боря с тях“, заяви категорично г-н Борисов, като уточни, че предсрочни избори в момента биха имали катастрофални последици за страната. „Нямам никакво притеснение от политическите партии. Никакво! Притеснен съм от ниските доходи и от цените и от това, че много малко инструменти имаме, за да ги поправим. Радвам се, че успяхме да договорим повече пари в Брюксел, защото само това е гарантирано през следващия програмен период, ако не ни спрат фондове. Ако така върви държавата, няма да се разминем. Това е единственият гарантиран и то с милиарди евро допълнителен доход в държавата“, заяви премиерът.