Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на областния съвет за развитие

27 февруари 2013 15:34,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 921
Заседание

На 27 февруари в конферентната зала на Областна администрация Сливен се проведе заседание на областния съвет за развитие. В дневния ред на заседанието беше включено приемане на годишен доклад за дейността на съвета през 2012 г. и индикативна програма за работата му през 2013 г., както и гласуване на промяна в състава на Постоянната комисия по заетост.

Заседанието се председателства от областният управител Марин Кавръков, негов заместник е заместник – областният управител Пейчо Пейчев.

Основната точка от дневния ред беше поднасяне на информация по темата „Прилагане на интегрирания подход в стратегическите и планови документи за периода 2014 - 2020, възможности и предизвикателства“. При нейното обявяване г-н Кавръков изтъкна необходимостта от това да не се забавя темпото и в края на настоящата година на местно, регионално и национално ниво да бъдат финализирани плановите документи, необходими за получаване на финансова подкрепа от европейските фондове през следващия шест годишен период .

За лектор по темата беше поканен г-н Белин Моллов, експерт в областта на регионалното развитие, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в два кабинета, съпредседател на работна групата по преговорна позиция по глава 21 „Регионална политика и координация на структурните инструменти“ в предприсъединителния период.

Арх. Моллов посочи, че в новия програмен период ще бъде засилен интегрирания подход и концентрацията на ресурси, с цел постигане на осезаеми резултати. Освен на пакета от планови документи, които се подготвят от нашата страна в момента, той обърна внимание на няколко нови направления в прилагане на интегрирания подход. На първо място, съчетаване на социално икономическото-развитие с устройството на територията. Пример за това са интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, каквито ще имат гр. Сливен и гр. Нова Загора. Друга възможност за прилагане на интегрирания подход дават промените в регламентите на структурните фондове. Ще могат да се разработват и изпълняват по-цялостни проекти, включващи групи дейности, които ще се финансират от няколко оперативни програми. Нещо ново, което може да мобилизира в по-голяма степен местните ресурси, е инструментариума на т.н. „Водено от общността местно развитие“. Предвижда се, подобно на подхода „Лидер“, местната общност да инициира разработването на стратегия за местно развитие, която ако бъде одобрена и финансирана, има действието на мини оперативна програма за съответната територия. Финансирането на стратегията може да стане от всички фондове и програми на европейския съюз.

Снимки

ЗаседаниеЗаседаниеЗаседание