Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кукери в село Горно Александрово

18 март 2013 09:47,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1930
Кукери

На 16 март в деня преди Сирни Заговезни в село Горно Александрово се проведе традиционният регионален празник „Маскарадни игри” с участието на 14 кукерски групи, които демонстрираха костюмите си и възпроизвеждаха обичаи пред жители и гости на селото. Жури с председател д-р Владимир Демирев - етнолог в Регионалния исторически музей в Сливен оценяваше съставите в категориите зимна, пролетна, лятна и семейна маскарадна обредност.

Организатори на проявата са община Сливен, кметството на Горно Александрово и читалище „Пробуда 1929” в селото. Целта е да се стимулират процесите на проучване на маскарадната обредност, на съхраняване и популяризиране на регионалната и локалната фолклорна традиция и предаването й на младите поколения като фундамент на националната ни култура.

Кукери от областите Пловдив, Ямбол и Сливен отново извадиха атрактивните си костюми, за да участват в тазгодишния регионален празник „Маскарадни игри 2013”.

На празника в Горно Александрово присъстваха областният управител на област Сливен Марин Кавръков, кметът на община Сливен Кольо Милев, народният представител от 41-то НС Десислава Танева, заместник-кметът Иван Славов, кметът на Горно Александрово Петър Костадинов, кметове на кметства и много граждани.

Снимки

КукериКукериКукериКукериКукериКукериКукериКукериКукериКукериКукериКукери