Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Академик Георги Марков представи в Сливен новата си книга „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 – 1913”

28 март 2013 15:05,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1172
Акад. Георги Марков

На 27 март в зала „Май” се състоя официалното представяне на новата книга на директора на Института по история към БАН акад. Георги Марков. Изданието на „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 – 1913” е посветено на едновековния юбилей от Одринската епопея, който почитаме през тази година.

Акад. Георги Марков сподели пред аудиторията, че е автор на 16 книги по време на дългогодишната си научна кариера, но тази е любимата му, при това не защото е последна. Той я посвещава на дядо си, който загива на фронта в Балканската война едва на 34 години. Георги Марков отговори на зададени му въпроси от публиката, касаещи националната ни доктрина, актуалните политически събития и съвременното състояние на българската армия. „Политиците трябва да си гледат политиката, а да оставят анализа на историческите процеси на историците”, заяви той. Академикът цитира Чърчил, че истинският държавник е този, който мисли за поколения напред.

Иван Гранитски беше в качеството си на водещ на срещата, на която присъстваха областният управител на Сливен Марин Кавръков, заместник-кметът Иван Славов, заместник-председателят на общинския съвет Иван Иванов, директорите на музея и галерията Георги Кюпчуков и Даниела Ненчева, интелектуалци и ученици от ПМГ „Добри Чинтулов”. В края на срещата историкът раздаде автографи и благодари на сливенската общественост за проявения интерес към неговото творчество.

Снимки

Акад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги МарковАкад. Георги Марков