» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Регионален бизнес семинар "Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай" в Сливен

06 June 2013 10:50,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 908
Китай

Сега е моментът, ако имаме нужда от свежи инвестиции и евтини капитали, да се възползваме от възможностите, които Китай предоставя на България, заяви пред местни предприемачи председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов в своята лекция на семинара “Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай”, организиран от БКТПК в партньорство с областната администрация, Българската търговско-промишлена палата и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/. Събитието бе част от поредица семинари, които се провеждат във всички областни центрове на страната, които имат за цел да предоставят на българския бизнес по региони конкретни съвети и полезна информация за улесняване и увеличаване на стокообмена, както и възможностите за промотиране на туризма между България и азиатския икономически гигант.

Търговия, туризъм и селско стопанство са секторите, които привличат китайския интерес, стана ясно от лекциите на семинара. Тези отрасли са включени и в 12-те практични стъпки, които Китай начерта през 2012 г. във връзка с икономиките си отношения със страните от Централна и Източна Европа. Тези насоки обхващат не само големите инфраструктурни проекти и научните изследвания, но и сектори, които пряко взаимодействат с интересите на частния бизнес.

В Ямбол вече има китайска фирма, която се занимава с производство на зеленчуци. Факт е сътрудничеството с българско предприятие от Момчиловци в производството на млечни продукти; в Шанхай вече се предлага кисело мляко, продукт на смесената българо-китайска компания, което е много търсено - това са само част от конкретните примери, които посочи Азманов.

Една от причините българската индустрия да обърне поглед към Китай е достъпните цени и конкурентното качество на оборудването, което азиатският икономически гигант предлага. Втора предпоставка, която е и ключова за България, е цената на капитала, която няма еквивалент. Следвайки 12-те стъпки, китайската ExIm Bank отпуска кредити за страните от Централна и Източна Европа с петгодишен гратисен период и минимална годишна лихва. Не на последно място са и възможностите на необятния китайски пазар.

За съжаление, износът на българска продукция за Китай е все още не дотам използвана възможност, а това е огромен пазар, подчерта в своята лекция и изпълнителният директор на БКТПК Стефан Кинов. Камарата вече има договор с Пекинския център за промоция на международни марки, който може да съдейства на българските производители при реализацията на продукция. Центърът осигурява преференциални цени на митнически складове, участия в изложения, панаири, срещи с дистрибутори, позициониране в магазини, реклама. Това подпомага реално малкия и средния бизнес у нас, който няма как да си позволи бюджетите за навлизане в този пазар, обясни Кинов. Вече е регистриран и стандарт, под чийто сертификат българската продукция може да бъде внасяна в Китай при преференциални условия.

Припомняме, че на 1 юли България ще посрещне представители на 40 големи предприятия от Китай, които имат интерес да осъществяват инвестиционна дейност в сферите на земеделието и телекомуникациите. В средата на юли тук ще бъдат и пет от големите туроператори на източната страна, които на свой ред ще търсят партньори у нас за оформянето на туристически пакети.

Photos

КитайКитай