» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

НЕЗАБРАВИМА СРЕЩА НА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „Д. ДАМЯНОВ” С ТЕХНИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ УЧИЛИЩЕ „МИРОН КОСТИН”, IAŞI в Румъния

08 June 2013 15:40,
Emission of: Humanitarian School 10 years ago, number of readings: 3161
Яши

От 28 май до 2 юни 2013 г. се проведе последната мобилност по проект „Толерантността – ключ към социалната интеграция на младите европейски граждани” в Румъния град Яши. Градът се намира в Североизточна Румъния, в историческата област Молдова. Населението му е около 300 000 души, което го нарежда на 4-то място в страната.

 

http://tolerance-key.com/index.php/bulgaria/bulgaria-news/94-visit-in-bulgaria

 

Първият работен ден по програма бе в училището – Liceul Teorectic „Мирон Костин”. Най-напред учители и ученици (разделени на две групи) разгледахме това прекрасно училище, което е оборудвано модерно и изглежда чудесно. Последваха работилници (гастрономия) и игри на толерантността. По-късно присъствахме на тържеството на завършващите в Teatrul Luceafarul.

Вторият ден бе очакван с нетърпение, защото предстоеше екскурзия до замъка на Дракула. Не стигнахме до там, а само до хотел „Дракула”, тъй като пътят бе дълъг и изморителен. С автобус прекосихме голяма част от Румъния и видяхме великолепни гледки. Атракцията в хотел „Дракула” бе излизането на вампира от ковчега. Нямаше човек, който да не се уплаши, но това не попречи на никого след това да се нахрани с вкусно приготвения обяд в ресторанта на хотела.

Третият ден отново беше в Liceul Teorectic. Учениците участваха в различни спортни игри по хандбал, волейбол, бадминтон и тенис на маса в модерната спортна зала на училището. Ръководителите се включиха в заключителните обсъждания по проекта. По-късно присъствахме на артистична програма, поднесена от талантливите ученици на училището.

Четвъртият ден бе определен за свободен. Учителите направихме обиколка из забележителностите на Яш. В църквата „Три светители” се докоснахме до мощите на "Св. Петка Българска”. Видяхме университета на града, който е най-старият в Румъния, основан през 1860г. от княз Александър Йоан Куза и още много други исторически и културни места.

Незабравими ще останат прекараните дни в Яш – град, който има амбицията да бъде културната столица на Европа за 2015г. Надяваме се и ние, че това ще се случи. Градът го заслужава!

 

Photos

училище "Мирон Костин" Яши, Румънияучилище "Мирон Костин" Яши, Румънияучилище "Мирон Костин" Яши, Румъниямеждународната група по проектаМанастир Воронецмеждународната група по проекта