Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Корнелий Желязков даде първата си пресконференция

03 юли 2013 16:17,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 955
снимка

Днес, 03.07.2013 г., в областна администрация Сливен областният управител на област Сливен Корнелий Желязков даде първата си пресконференция след встъпване в длъжност.

Акценти на пресконференцията бяха изпълнението на бюджета на областна администрация Сливен, управлението и разпореждането с държавната собственост на територията на областта, както и предстоящите задачи.

По отношение изпълнението на приходната част на бюджета на администрацията към 31 май 2013 г. са събрани 10 662 лв. при планирани 212 839 лв. От приходи от наем са събрани 4240 лв. при планирани 35 398 лв. или 12%. От планирани 172 623 лв. постъпления от продажби, са събрани 2420 лв. или 1,4%. Затова намеренията на областния управител са да бъдат положени повече усилия за изпълнението на приходната част.

По отношение на разходната част са планирани 440 хил.лв., като към края на месец май 2013 г. са изразходвани 194 хил.лв. или 44% от общия размер. Щатът на областна администрация Сливен е 31 души, като към момента са заети 30 бройки. За заплати от планирани 277 хил.лв., а са изразходвани 108 хил. лв.; за издръжка от планираните 67 хил.лв. са изразходвани 45 хил. лв. или 66%. Според г-н Желязков твърде много са разходите за вода, горива и енергия, затова е издал заповед за ограничаване ползването на служебните автомобили.

На въпрос за смяната на заместник областните управители, г-н Желязков каза, че те съставляват политическия кабинет и затова е нормално да бъдат сменени. Има три предложения, представени на министър-председателя, а постовете са два. Останалите ръководни позиции в областна администрация се заемат от държавни служители и към момента не предстоят промени.

Първата задача на областния управител е засилване на взаимодействието и координацията с местната власт и териториалните структури на държавната власт. Според г-н Желязков колкото по-силни са общините, толкова по-силна е и областта, защото основно чрез общините се реализират социално-икономическите цели на региона. В момента областният управител насрочва срещи с кметовете, председателите на общински съвети и ръководителите на териториалните звена.

По отношение на управлението и разпореждането с държавна собственост областният управител информира, че Банята на Сливенските минерални бани е отдадена на „Славянка“ ООД през септември 2010 г. Към 01.07.2013 г. наемателят дължи 37622 лв., което е над 13 месечни наема. От месец юни 2013 г. договорът е едностранно прекратен от областния управител поради неплащане в срок на наема. От 2 седмици банята не функционира и до края на тази седмица имотът ще бъде освободен и приет от областна администрация. Парите ще се търсят по съдебен път, ако не бъдат изплатени. Отправено е искане за имота от община Сливен, но тепърва областният управител ще решава дали да го задържи и как да се използва в бъдеще.

Друг знаков имот е Санаториумът на баните. Имотът е бил предоставен на община Сливен за управление и е започнало реализирането на проект по „Красива България“ за реконструкцията му в дом за възрастни хора. Преди финализирането на реконструкцията, проектът е бил прекратен. Общината не е започнала своевременно да охранява недовършения обект и той е ограбен. През март тази година след приемо-предавателна процедура, имотът отново се управлява от областна администрация Сливен. Аналогично с Банята ще се реши бъдещото му ползване.

С Решение №334 на Министерски съвет от 23.05.2013 г. сградата на бившата Популярна банка е предоставена на община Сливен. На 30.06.2013 г. от областния управител е подписан договор за предоставяне на имота в собственост на общината за нуждите на Държавен куклен театър – Сливен, включително и за финансиране изграждането на нов такъв след продажба на имота. Възможностите са община Сливен да реконструира сградата със собствени средства, да я отдаде под наем и наемателят да я реконструира или да я продаде. Решението следва да се вземе от Общински съвет Сливен. Данъчната оценка на имота е около 750 хил.лв. към момента на подписване на договора.

Проблемен имот е и Младежкият дом в кв. „Република“, който се разграбва. През 2006-2010 г. е бил предоставен на община Сливен за реализация на младежки дейности. Общината обаче не се е справила с управлението му и го връща на областна администрация. С решение на Общински съвет Сливен от януари тази година имотът отново е поискан за социални дейности. Предстои областният управител да реши как да бъде използван.

Г-н Желязков информира медиите, че приемният му ден е всеки последен четвъртък от месеца. Ако се установи необходимост, ще бъде определен още един приемен ден, в който областният управител да се среща с граждани. По думите му всеки е добре дошъл в областна администрация Сливен и като гражданин, и като представител на НПО или на политическа партия.

На журналистически въпрос областният управител каза, че протестиращите в Сливен не са искали среща с него. Г-н Желязков декларира, че е готов да се срещне с тях и да чуе исканията им, както и да бъде посредник между тях и правителството.

Областният управител се ангажира да дава пресконференция всеки месец или извънредно при възникване на необходимост.

Снимки

снимкаснимка