» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Бяха представени на областния управител планирани от UNICEF нови социални услуги

09 July 2013 14:24,
Emission of: District Sliven 11 years ago, number of readings: 918
снимка

На 09.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие на работна среща Милена Харизанова – програмен директор „Закрила на детето“ към UNICEF, и Мая Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към същата организация.

Г-жа Харизанова представи нов проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона и деца в риск“, изпълнявана от UNICEF в периода 2013 – 2017 г. Той е насочен към децата от 0 – 3 г., децата в бедност, тези от ромски произход, деца в конфликт със закона, отпаднали от образователната система, както и към младежи, които не учат и не работят. Целта е разработването на модели на услуги за уязвими деца и техните семейства или подкрепа на вече съществуващи услуги, предлагани от държавата. Пилотните области са Сливен, Шумен и още една, която предстои да бъде избрана.

Към момента в Сливен е стартирала една дейност, насочена към деца в конфликт със закона, в Социално-педагогически интернат – с. Драгоданово. Планира се разкриването на услуги в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица:

- Разширяване на Центъра за работа с деца на улицата чрез допълнителен екип, вкл. и изнесени работни места в кв. „Надежда“. Очаква се такива центрове да има и в Нова Загора и Котел;

- Център за социална рехабилитация и интеграция на деца, т.нар. Център за психично здраве;

- Център за настаняване от семеен тип за деца в конфликт със закона;

- „Синя стая“ – специализирано помещение за изслушване на деца, обект на престъпление или извършили престъпление.

Беше обсъдено сключването на рамково споразумение между областния управител, общините на територията на областта и UNICEF за съвместна работа по проекта. Г-н Желязков декларира своята подкрепа и се ангажира с координирането на проекта на областно ниво, както и със свикването на координационна група за област Сливен.

В допълнение, предстои актуализирането на Областната стратегия за социалните услуги, като планираните дейности по горния проект могат да залегнат в документа.