Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бяха представени на областния управител планирани от UNICEF нови социални услуги

09 юли 2013 14:24,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 919
снимка

На 09.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков прие на работна среща Милена Харизанова – програмен директор „Закрила на детето“ към UNICEF, и Мая Грозданова – консултант „Закрила на детето“ към същата организация.

Г-жа Харизанова представи нов проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона и деца в риск“, изпълнявана от UNICEF в периода 2013 – 2017 г. Той е насочен към децата от 0 – 3 г., децата в бедност, тези от ромски произход, деца в конфликт със закона, отпаднали от образователната система, както и към младежи, които не учат и не работят. Целта е разработването на модели на услуги за уязвими деца и техните семейства или подкрепа на вече съществуващи услуги, предлагани от държавата. Пилотните области са Сливен, Шумен и още една, която предстои да бъде избрана.

Към момента в Сливен е стартирала една дейност, насочена към деца в конфликт със закона, в Социално-педагогически интернат – с. Драгоданово. Планира се разкриването на услуги в общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица:

- Разширяване на Центъра за работа с деца на улицата чрез допълнителен екип, вкл. и изнесени работни места в кв. „Надежда“. Очаква се такива центрове да има и в Нова Загора и Котел;

- Център за социална рехабилитация и интеграция на деца, т.нар. Център за психично здраве;

- Център за настаняване от семеен тип за деца в конфликт със закона;

- „Синя стая“ – специализирано помещение за изслушване на деца, обект на престъпление или извършили престъпление.

Беше обсъдено сключването на рамково споразумение между областния управител, общините на територията на областта и UNICEF за съвместна работа по проекта. Г-н Желязков декларира своята подкрепа и се ангажира с координирането на проекта на областно ниво, както и със свикването на координационна група за област Сливен.

В допълнение, предстои актуализирането на Областната стратегия за социалните услуги, като планираните дейности по горния проект могат да залегнат в документа.