Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в работата на тематичната работна група за ОП „Иновации и конкурентноспособност 2014 – 2020“

12 юли 2013 09:29,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 780
снимка

На 11.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков участва във второто заседание на работната група за разработване на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ /ОПИК/. В новия програмен период 2014 – 2020 ОПИК ще замени Оперативна програма „Конкурентноспособност“, действаща в периода 2007 – 2013 г.

На заседанието присъства министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По време на форума беше представен вторият вариант на концепцията на новата оперативна програма. Той е разработен въз основа на получените след първото заседание становища и предложения и проведените през месец юни консултации със заинтересованите страни.

Във втория вариант на концепцията на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ се предвижда подкрепата да бъде предоставяна в четири приоритетни оси: „Предприемачество и развитие на бизнеса“, „Иновации“, „Зелена и енергийно-ефективна икономика“ и „Интернационализация и услуги за бизнеса“. Инструментите за финансов инженеринг са елемент на отделните приоритетни оси с цел по-добро управление на риска от забавяне на изпълнението на определени процедури.

Предложен е по-гъвкав подход, който отговаря и на вижданията и нагласите на бизнеса. Предвижда се секторен подход при насърчаване на предприемачеството и развитието на бизнеса и интернационализацията на предприятията.

Предвидено е и продължаване на успешни и ефективни мерки от текущия програмен период, предизвикали значителен интерес от страна на бизнеса. Преимущество се дава на инструментите за директна подкрепа на бизнеса като грантови схеми за предприятията и ваучери. Акцентира се и върху инструментите за финансов инженеринг, които се търсят от малките и средни предприятия през настоящия програмен период.

Министър Стойнев акцентира върху риска от неусвояване на средства по сега действащата програма, като основна причина е невъзможността бенефициентите да осигурят финансов ресурс за изпълнението на проектите си. През месец май беше взето решение авансовите плащания от 20% да станат 65%, но това се отнася само до сключените вече договори. Според министъра всички бенефициенти трябва да се възползват от тази промяна. Работи се и по облекчаване на процедурите при кандидатстване.

Г-н Желязков предложи като бенефициенти по приоритетна ос „Интернационализация и услуги за бизнеса“ да бъдат включени и общините. Областният управител обоснова своето предложение с аргумента, че общините като основна единица на местното самоуправление са отговорни да предоставят условия и подкрепа за бизнеса, включително и чрез подпомагане на международните контакти.

Следващото заседание на работната група ще се състои през септември, когато ще се разглежда съответствието на проекта на ОПИК с европейското законодателство.