Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в работата на тематичната работна група за ОП „Иновации и конкурентноспособност 2014 – 2020“

12 юли 2013 09:29,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 763
снимка

На 11.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков участва във второто заседание на работната група за разработване на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ /ОПИК/. В новия програмен период 2014 – 2020 ОПИК ще замени Оперативна програма „Конкурентноспособност“, действаща в периода 2007 – 2013 г.

На заседанието присъства министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По време на форума беше представен вторият вариант на концепцията на новата оперативна програма. Той е разработен въз основа на получените след първото заседание становища и предложения и проведените през месец юни консултации със заинтересованите страни.

Във втория вариант на концепцията на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ се предвижда подкрепата да бъде предоставяна в четири приоритетни оси: „Предприемачество и развитие на бизнеса“, „Иновации“, „Зелена и енергийно-ефективна икономика“ и „Интернационализация и услуги за бизнеса“. Инструментите за финансов инженеринг са елемент на отделните приоритетни оси с цел по-добро управление на риска от забавяне на изпълнението на определени процедури.

Предложен е по-гъвкав подход, който отговаря и на вижданията и нагласите на бизнеса. Предвижда се секторен подход при насърчаване на предприемачеството и развитието на бизнеса и интернационализацията на предприятията.

Предвидено е и продължаване на успешни и ефективни мерки от текущия програмен период, предизвикали значителен интерес от страна на бизнеса. Преимущество се дава на инструментите за директна подкрепа на бизнеса като грантови схеми за предприятията и ваучери. Акцентира се и върху инструментите за финансов инженеринг, които се търсят от малките и средни предприятия през настоящия програмен период.

Министър Стойнев акцентира върху риска от неусвояване на средства по сега действащата програма, като основна причина е невъзможността бенефициентите да осигурят финансов ресурс за изпълнението на проектите си. През месец май беше взето решение авансовите плащания от 20% да станат 65%, но това се отнася само до сключените вече договори. Според министъра всички бенефициенти трябва да се възползват от тази промяна. Работи се и по облекчаване на процедурите при кандидатстване.

Г-н Желязков предложи като бенефициенти по приоритетна ос „Интернационализация и услуги за бизнеса“ да бъдат включени и общините. Областният управител обоснова своето предложение с аргумента, че общините като основна единица на местното самоуправление са отговорни да предоставят условия и подкрепа за бизнеса, включително и чрез подпомагане на международните контакти.

Следващото заседание на работната група ще се състои през септември, когато ще се разглежда съответствието на проекта на ОПИК с европейското законодателство.