» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министър Греков откри празника „Златна праскова“ в с. Гавраилово

25 July 2013 15:07,
Emission of: District Sliven 10 years ago, number of readings: 1036
снимка

На 25.07.2013 г. областният управител Корнелий Желязков участва в официалното откриване на празника „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Празникът беше открит от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

„Златна праскова“ се провежда за 12-ти пореден път, а за трета поредна година е под патронажа на министъра на земеделието и храните. Целта му е да обедини основни ценности – съзидателния труд, фолклорното наследство и веселието, да съдейства Сливенският регион да се възроди като основен производител на праскови.

Сред официалните гости бяха кметът на община Сливен Кольо Милев, заместник-председателят на Общински съвет Сливен Мария Григорова, началникът на РИО-Сливен Бисерка Василева, кметът на с. Гавраилово Димитър Андреев и др. Празникът продължи с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци – Сливен и самодейни колективи от региона. Проведе се изложба и дегустация на праскови, изложба на детски рисунки, конкурси за най-бързо ядене на праскови, конкурс „Най-добре поддържана прасковена градина“, както и конкурси „Мис Праскова“, „Мини Мис и Мини мистър Прасковки“.

По-късно официалните лица присъстваха на семинар за производители на плодове от региона. Сред темите на форума бяха нови и перспективни сортове праскови, очаквана възможност за подпомагане на земеделските производители по новата Програма за развитие на селските райони, дискусия и представяне на препарати за растителна защита. Министър Греков и екипът му изслушаха предложенията на участниците в семинара за стабилизиране на сектора и отговориха на въпросите им.

Земеделският министър посети и Пазара за плодове, зеленчуци и цветя в Сливен, където разговаря с овощари. Основните акценти в разговорите бяха сдружаването на земеделските производители в организации, развитието на поливното земеделие, реализацията на продукцията от плодове и зеленчуци, както и възможността за по-голямо подпомагане на сектора в следващия програмен период.

Организатори на Празника „Златна Праскова – 2013” са Министерство на образованието и науката, община Сливен, кметството на с. Гавраилово, читалище „Слънце-1928” - с. Гавраилово, Институт по овощарство - гр. Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД.

Photos

снимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимкаснимка